desery/ okazje/ omlety i naleśniki/ przepisy/ śniadania i podwieczorki/ Walentynki

Naleśniki jaglano-gryczane z solonym kremem fistaszkowym

Naleśniki jaglano-gryczane z solonym kremem fistaszkowym

Nie wiem czy bardziej jestem zadowolona z ciasta do tych naleśników, czy z kremu 🙂 Naleśniki są na mieszance mąk jaglanej i gryczanej i wyszły super, dzięki dodatkowi gryczanej nie są tak kruche i łamiące jak na samej jaglanej, a z drugiej strony mąka jaglana równoważy posmak gryki, który nie wszystkim pasuje. Krem jest przesłodki i bardzo dobrze komponuje się z ciastem. A cała słodycz to dwa składniki: masło orzechowe i banany. Bez soli krem dla mnie lekko mdły, chociaż z pewnością znajdą się osoby, którym to będzie bardzo pasować 😉 Ale dodatek soli sprawia, że mogłabym krem wyjeść sam, łyżeczką!

Naleśniki jaglano-gryczane z solonym kremem fistaszkowym

Czas przygotowania: krem 10 minut, naleśniki 5 min + smażenie 🙂
Liczba porcji: 8 naleśników Ø28 cm

Składniki:

Krem fistaszkowy:

  • 200 gramów masła orzechowego (każde się sprawdzi)
  • 2 dojrzałe banany
  • sól (u mnie ok. pół łyżeczki, kwestia gustu oraz tego czy masło orzechowe jest już solone)

Naleśniki:

  • 350 ml mleka kokosowego*
  • 3 duże jajka
  • 70 gramów mąki gryczanej
  • 70 gramów mąki jaglanej

Do podania:

  • naleśniki można spokojnie podawać same, ale jak macie ochotę na większą ucztę to można dodać rodzynek, polać czekoladą lub dodać bitej (kokosowej lub krowiej) śmietanki.

* mi przy naleśnikach najlepiej sprawdza mi się mleko domowe lub z puszki, ale nieco rozrzedzone do konsystencji krowiego mleka – dobrze sprawdza się po prostu usunięcie części śmietanki, z której można zrobić dużo fajnych deserów 🙂 

Do miski wlewamy mleko kokosowe, dodajemy jajka, rozkłócamy i łączymy z mlekiem. Następnie przesiewamy mąki, mieszamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy jeszcze mąkę, jeśli zbyt gęste – mleko.

Smażymy cienkie naleśniki na bardzo dobrzej rozgrzanej patelni (średni ogień) na złoty kolor.

W międzyczasie przygotowujemy krem. Masło orzechowe ucieramy ok. 5 minut mikserem by było gładkie i nieco się napuszyło. Następnie dodajemy rozgniecione widelcem banany i ucieramy kolejne 5 minut. Dodajemy sól do smaku, mieszamy.

Naleśniki przekładamy kremem, podajemy według uznania (u mnie z rodzynkami).

Smacznego!

Naleśniki jaglano-gryczane z solonym kremem fistaszkowym

Możesz również polubić