ciasta/ czekolada/ przepisy

Najlepszy chlebek bananowy bez glutenu

Najlepszy chlebek bananowy bez glutenu - jaglany z suszonymi morelami i czekoladą

Naprawdę jest to najlepszy chlebek bananowy bez glutenu, jaki jadłam. Fakt, że nie jadłam w ogóle chlebka bananowego innego niż mój ;), ale sam fakt, że to ciasto przebija chlebek na mące kasztanowej, mówi sam za siebie. Polecam Wam go z całego serca, jest przepyszne i naturalnie słodziutkie – dałam jedynie 2 łyżki miodu by był bardziej aromatyczny.

Ciasto jest w całości na mące jaglanej i łatwo się go nauczyć na pamieć, bo ma bardzo okrągłe liczby w kontekście ilości składników – tak wyszło. Jak to w przypadku chlebka bananowego, najważniejsze są.. banany 😉 Muszą być bardzo dojrzałe, co najmniej nakrapiane brązowymi plamkami.

To co, pieczemy?

Najlepszy chlebek bananowy bez glutenu – jaglany z suszonymi morelami i czekoladą

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 85 minut (160ºC)
Wielkość formy:  piekłam w 8 x 27 cm

Składniki (powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 200 gramów masła
  • 6 bardzo dojrzałych (lub wręcz przejrzałych) bananów: 4 do środka ciasta i 2 na wierzch
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 200 gramów mąki jaglanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gramów suszonych moreli
  • 100 gramów gorzkiej czekolady

Masło ucieramy na puszystą masę – około 5 minut. Cztery z sześciu bananów rozgniatamy widelcem i dodajemy do tłuszczu razem z miodem. Ucieramy razem kolejne 5 minut. Następnie dodajemy jajka, po każdym miksując masę przez jakieś 2-3 minuty.

Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane morele i czekoladę. Mieszamy dokładnie do połączenia składników, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dwa pozostałe banany przekrawamy na 4 części każdy (cięciami wdłuż i w poprzek) i układamy na wierzchu ciasta.

Pieczemy w temperaturze 160ºC (grzałka góra i dół, bez termoobiegu) przez około 85 minut – patyczek wbity w ciasto może być nieco mokry, ale bez drobin ciasta.

Kroimy po wystudzeniu, cisato najlepsze jest na drugi dzień po upieczeniu.

Smacznego!

Najlepszy chlebek bananowy bez glutenu - jaglany z suszonymi morelami i czekoladą

Możesz również polubić