ciasta/ czekolada/ desery/ okazje/ przepisy/ Walentynki

Kopiec kreta na śmietance kokosowej

Kopiec kreta bez nabiału - na śmietance kokosowej

Jedno z ciast mojego dzieciństwa 🙂 kto dorastał w latach 90, pewnie kojarzy. Tylko wtedy, będąc kilkuletnią dziewczynką, myślałam, że kopiec kreta musi być z pudełka. Bo jak inaczej? 😉 Zresztą to ciasto z pudełka można kupić i dzisiaj, ale już takiego PR jak za dawnych lat na pewno nie ma.

U mnie kopiec kreta (bez nabiału) to biszkopt z mąk jaglanej i kokosowej, a wnętrze na śmietance kokosowej. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne, polecam!

Kopiec kreta bez nabiału – na śmietance kokosowej

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 25 minut, 180°C
Wielkość: Ø23 cm

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 4 łyżki skrystalizowanego miodu lub innego słodzidła
  • 20 gramów mąki kokosowej
  • 40 gramów kakao
  • 50 gramów mąki jaglanej
  • szczypta soli

Poncz:

  • łyżeczka kakao
  • 3 łyżeczki miodu
  • ok. 150 ml gorącej wody

Krem:

  • 700 gramów schłodzonej śmietanki kokosowej (użyłam śmietanki Real Thai – 3 puszki po oddzieleniu od mleka kokosowego)
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 4-5 bananów

Białka oddzielamy od żółtek, te pierwsze ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy miód łyżka po łyżce cały czas miksując. Nie przerywając miksowania dodajemy po kolei żółtka. Przesiewamy mąki razem z kakao i łączymy dokładnie mieszając łopatką. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 25 minut, wyciągamy i studzimy.

Przygotowujemy poncz mieszając dokładnie wszystkie składniki. Biszkopt nacinamy po okręgu ok. 1,5  cm od brzegu i wydrążamy łyżeczką wewnętrzne koło, tak do wysokości ok, 1,5 cm. Wydrążone ciasto kruszymy w misce i mieszamy z 1/3 ponczu. Pozostałą ilością namaczamy spód ciasta.

Śmietankę kokosową (puszka musi być schłodzona min. 24h a śmietanka oddzielona od wody/mleka kokosowego) ubijamy na wysokich obrotach z łyżką cukru kokosowego (ok. 5 minut). Na wydrążony spód biszkoptu układamy obrane banany, przykrywamy śmietanką kokosową formując kształt kopca. Na koniec lekko wklepujemy okruchy biszkoptu pozostałe po wydrążeniu. Schładzamy w lodówce godzinę.

Smacznego!

Kopiec kreta bez nabiału - na śmietance kokosowej

Kopiec kreta bez nabiału - na śmietance kokosowej

Możesz również polubić