lunche/ przepisy/ zupy

Zupa z batatów z krewetkami

zupaBatatyKrew

Nic nie poradzę, że tak lubię zupy. Ale czego tu nie lubić? Robią się praktycznie same, są zdrowe i pyszne 🙂 Na lato idealne na obiad.

Poniższa słodko-pikantna  zupa z batatów to propozycja ekspres, jeśli mamy akurat na zbyciu bulion. Zresztą bulion polecam mieć zawsze pod ręką zamrożony – robimy większą porcję i albo mrozimy w miseczkach albo odparowujemy wodę i mrozimy własnej roboty kostki. 

Zupa z batatów z krewetkami

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Liczba porcji: 3

Składniki:

  • 2 średnie bataty
  • 500 ml bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chilli
  • 200 gramów krewetek black tiger
  • 1 pełna łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 100 ml mleka kokosowego (domowego lub z puszki)
  • sól, pieprz

Czosnek i papryczkę siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy czosnek i papryczkę, smażymy minutę. Dorzucamy bataty i smażymy wszystko razem około 4-5 minut. Wlewamy bulion, gotujemy aż bataty będą miękkie.

Ściągamy z ognia, dolewamy mleka kokosowego i blendujemy wszystko na gładką masę. Ponownie wstawiamy do gotowania, wrzucając krewetki. Gotujemy ok. 5 minut, aż krewetki się zwiną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy 🙂 Można ozdobić listkiem mięty.

Możesz również polubić