przepisy/ zupy

Zupa krem buraczano-batatowa z malinową salsą

kremBuraczkowy6

Bardzo lubię pieczone buraki. Kiedy piekę ciasto czy cokolwiek innego, bardzo często wrzucam je przy okazji na dno piekarnika by mieć do sałatki bądź zupy (wytrzymują do 5 dni w lodówce). Tym razem, przy okazji pieczenia chlebka bananowego, oprócz buraków wrzuciłam też bataty. I był to przedni pomysł, bo krem z tego duetu jest ponadprzeciętny 🙂 . Dodatek malin nadaje zupie rześkości. I pięknie wygląda! Polecam!

Zupa krem buraczano-batatowa z malinową salsą

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Czas gotowania: 5-10 minut
Liczba porcji: 3

Składniki:

Zupa:

  • 5 małych buraków
  • 2 niewielkie bataty
  • 500-600 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • 100 ml mleka kokosowego

Salsa malinowa:

  • 3 garście malin
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Buraki i bataty owijamy w folię aluminiową (każda sztuka osobno) i wkładamy do piekarnika. Ja piekę przy okazji, w temperaturze 170-200 stopni przez godzinę-półtorej. Na zupę warzywa nie muszą być idealnie miękkie (buraki bardzo długo się pieką) i zazwyczaj godzina w temperaturze 180 będzie wystarczająca.

Po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy razem 5 minut lub więcej – do całkowitej miękkości. Ściągamy z ognia, dodajemy mleko kokosowe i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy salsę: mieszamy wszystkie składniki (najlepiej tuż przed podaniem)..

Do talerzy wlewamy krem, na środku każdego układamy salsę.

Smacznego!

Możesz również polubić