bez pieczenia/ desery/ pralinki i batoniki/ przepisy

Złote praliny paleo z kurkumą

praliny_kurkuma_4

Smak tych pralin jest naprawdę wyjątkowy! Pewnie nie każdemu podpasują, ale idę o zakład, że jeśli je polubisz to od razu miłością wielką  😉  ja się oderwać nie mogłam. Tak mało składników i w sumie tak prostackich.. ale dzięki kurkumie zamieniamy te składniki w złoto. Musicie spróbować! Oczywiście praliny są częścią mojego mocnego postanowienia dotyczącego wprowadzenia do menu większej ilości zbawiennej kurkumy (zobacz koktajl z mango i kurkumą).

Złote przeciwzapalne praliny paleo z wiórkami kokosowymi, morelami i kurkumą [bez glutenu, bez zbóż, bez mleka]

Czas przygotowania: 15 minut
Czas schładzania: 60 minut
Liczba porcji: 10 (Ø 3cm)

Składniki:

  • 100 gramów suszonych moreli (najlepiej ciemnych, niesiarkowanych)
  • 50 gramów wiórków kokosowych
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 25 gramów masła, roztopionego
  • 1,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1-2 łyżki wody

Morele drobno siekamy (można je zblendować jeśli macie dobry sprzęt, ale w większości przypadków będzie ciężko, owoce lubią się po prostu przyklejać do nożyków). Dorzucamy do nich pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Masa powinna być dosyć klejąca i dająca się bez problemu formować. Jeśli jest zbyt krucha, należy dodać nieco więcej wody, jeśli zbyt mokra – dosypać wiórków.

Lepimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i wkładamy do lodówki na godzinę. Podajemy.

Praliny najlepiej przechowywać w lodówce.

Na zdrowie!

Złote przeciwzapalne praliny paleo z wiórkami kokosowymi, morelami i kurkumą

 

Możesz również polubić