ciasta/ czekolada/ desery/ okazje/ przepisy/ torty/ Walentynki

Wuzetka bez glutenu i bez nabiału

Wuzetka bez glutenu i bez nabiału

Wuzetka bez glutenu i bez nabiału, za to z domowym dżemikiem, nasączona owocową herbatą z miodkiem. Brzmi nawet zacnie, czyż nie? Nie powiem, trochę trzeba się pokrzątać w kuchni żeby to cudo powstało, ale po pochwałach, które to ciasto otrzymało, mniemam, że warto.

Fakt faktem, że tanie to ciasto nie jest (ale blacha spora!) – zużyłam aż 4 puszki śmietanki kokosowej (nie mleka! mleka trzeba będzie zużyć jeszcze więcej), więc zamiast śmietanki koko, jeśli macie tylko ochotę, można użyć „zwykłej” kremówki (generalnie jeśli możecie jeść nabiał to masło jest super wyborem a tłusta śmietana całkiem OK, schody zaczynają się niżej).  Ja po prostu pokazuję, że nawet bez nabiału DA SIE! 🙂

Wuzetka bez glutenu i bez nabiału

Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia (biszkopt): 20 minut
Wielkość formy: 20×40 cm

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 8 łyżek miodu (może być cukier koko lub inny słodzik)
  • 60 gramów kakao
  • 50 gramów mąki jaglanej
  • 50 gramów mąki gryczanej
  • poncz: ok. 150 ml owocowej lub czarnej herbaty posłodzonej 2 łyżkami miodu

Krem:

  • ok. 250 gramów domowego dżemu wiśniowego lub powideł (można pominąć)
  • ok. lub 1000 gramów mocno schłodzonej śmietanki kokosowej (lub kremówki), używam real thai
  • 5 łyżek skrystalizowanego miodu (lub cukru kokosowego, przy czym na cukrze masa wyjdzie lekko brązowa)

Polewa:

  • 200 gramów śmietanki kokosowej (lub kremówki)
  • 200 gramów czekolady deserowej

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, te pierwsze ubijamy na sztywno, w momencie gdy piana jest gęsta (tzw. soft peaks) dodajemy miód łyżka po łyżce. Miksujemy dobre pare minut aż miód się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy partiami żółtka, cały czas miksując na wysokich obrotach. Przesiewamy kakao i mąki i mieszamy delikatnie łopatką do połączenia. Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC, pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy, studzimy i kroimy na 2 blaty. Oba nasączamy ponczem.

Śmietankę kokosową (puszka musi być schłodzona min. 24h a śmietanka oddzielona od wody) ubijamy na wysokich obrotach z dodatkiem miodu (ok. 5-10 minut). Na spodzie ciasta rozsmarowujemy cienką warstwą dżem, następnie wykładamy masę śmietankową i przykrywamy drugiem blatem (można zostawić 3-4 łyżki do ozdoby, jak u mnie). Wkładamy do lodówki.

Przygotowujemy polewę. Śmietankę zagotowujemy, ściągamy z gazu i dodajemy połamaną w kostkę czekoladę. Mieszamy aż ta się rozpuści, a składniki połączą tworząc błyszczącą masę. Czekamy aż ostygnie do temperatury pokojowej i wylewamy na ciasto. Wkładamy do lodówki, gdy będzie zimna, ozdabiamy rozetkami na wierzchu.

Smacznego!

Wuzetka bez glutenu i bez nabiału

Wuzetka bez glutenu i bez nabiału

 

Możesz również polubić