przepisy/ przystawki/ sałatki i surówki/ śniadania i podwieczorki

Warzywne słupki z pieca na śniadanie

warzywne_slupki_5

Pieczone warzywa: bakłażan, cukinia i marchewka w towarzystwie prostego sosu pomidorowego. Super posiłek na śniadanie lub podwieczorek (np. w towarzystwie jajka na miękko), ale może równie dobrze robić jako dodatek do drugiego dania czy przystawka. Do wyboru do koloru. Polecam!

Przepis na pieczone warzywa-słupki

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 min
Liczba porcji: 2-3 (4-6 w ramach przystawki)

Składniki:

  • 1 średni bakłażan
  • 1 niezbyt duża cukinia
  • 2 duże marchewki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • pieprz, sól
  • opcjonalnie do podania świeża bazylia

Piekarnik nagrzewamy do 200ºC (grzałki góra i dół, bez termoobiegu). Marchew obieramy, warzywa myjemy i kroimy w słupki o boku 0,5-1 cm. Masło roztapiamy w rodelku, dodajemy przecier pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, pieprz i sól. Mieszamy.

Warzywa wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy z obu stron sosem, wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut aż będą miękkie i zrumienione po bokach.

Podajemy (dobrze smakuje w towarzystwie jajek na miękko). Smacznego!

pieczone warzywa z sosem pomidorowym

Możesz również polubić