dania główne/ lunche/ przepisy/ przystawki/ sałatki i surówki

Warzywa pieczone z kozim serem

warzywa_m

Pyszne i szybkie. Faktycznej roboty jest nie więcej niż na 10 minut, reszta sama się robi w piekarniku. Fantastyczne, kiedy nie mamy innego pomysłu na śniadanie lub lunch do pracy. Ser kozi nadaje charakteru, ale bez niego jest również bardzo smaczne, więc jeśli nie tolerujecie nabiału, po prostu pomińcie ten składnik.

Warzywa pieczone z kozim serem

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 1 większy bakłażan
  • 1 mniejsza cukinia
  • 1 spora papryka
  • 1 duży pomidor
  • 1 roladka koziego sera (100 gramów)
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżki suszonej bazylii
  • sól, pieprz

Piekarnik włączamy na 200ºC.
Warzywa i ser kroimy w kostkę (o boku 1-2 cm), wrzucamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem (niedużo, zawsze można dosolić po upieczeniu).
Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego zioła, wylewamy na warzywa i dokładnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy warzywa (na płasko). Pieczemy 30 minut.
Palce lizać!
warzywa pieczone z kozim serem

Możesz również polubić