ciasta/ desery/ przepisy

Ucierane ciasto jaglane z owocami na miodzie

ucieraneJagl4

Ucierane ciasto kojarzy z dzieciństwem i latem spędzanym nad wodą, chociaż wtedy było w wersji glutenowej. Jest dosyć proste, ale przeczytajcie dokładnie wskazówki zawarte w przepisie, bo równie łatwo je przypalić.

Ucierane ciasto jaglane ze śliwkami z miodem. Bez glutenu, bez zbóż, bez mleka

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 40-60 minut
Wielkość formy: Ø 26 cm<

Składniki:

  • 4 duże jaja z wolnego wybiegu (rozmiar „L”, jeśli używacie „M”, proponuję zmniejszyć ilość mąki o 20 gramów)
  • 200 gramów masła
  • ok. 100 gramów miodu (+ ew. zmielony ksylitol do posypania, jeśli będzie dla was za mało słodkie, u mnie wersja bez ksylitolu)
  • 200 gramów mąki jaglanej (czyli zmielonej kaszy jaglanej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok. 600 gramów owoców (u mnie śliwki i trochę borówek)

Wskazówki:

  • wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (wyjęte co najmniej godzinę wcześniej z lodówki);
  • musimy mieć dobrą formę do pieczenia – tzn. z grubymi bokami, ciasto szybko się rumieni  (urok mąki); jeśli mamy tylko takie zwykłe „blaszaki”, proponuję owinąć blaszkę folią aluminiową;
  • z tego samego powodu ciasto w czasie pieczenia przykrywamy folią z wierzchu (ściągamy po 30 minutach);
  • ciasto bardzo ładnie rośnie (około trzykrotnie), więc nie przejmujcie się że rozsmarowana w blaszce papka ma 1 cm wysokości (u mnie tyle miała);
  • owoców nie wciskamy w ciasto, układamy po prostu na wierzchu;
  • może się zdarzyć, że owoce zapadną się w cieście – bo tak szybko rośnie (szczególnie te mniejsze), ale mi to osobiście nie przeszkadza  🙂
  • ciasto pieczemy do suchego patyczka – od ok. 30 minuty zaczynamy powoli patrzeć i pilnować i jak tylko patyczek wbity w środek ciasta wyciągniemy nieumorusany ciastem, piekarnik wyłączamy i wyciągamy ciasto; w różnych piekarnikach może być to po innym czasie, u mnie zajęło to dokładnie 50 minut,

Masło ucieramy z miodem na gładką, bardzo puszystą masę. Następnie dorzucamy po jednym jajku, po każdym dalej ucierając.

Przesiewamy mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną i całość mieszamy. Masa będzie gęsta. Wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce (skórką do dołu).

Tortownicę przykrywamy folią aluminiową (lub owijamy całość – patrz wskazówki wyżej). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC do suchego patyczka. Po 30 minutach ściągamy folię z wierzchu i zaczynamy obserwować ciasto.

Po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika można ściągnąć obręcz i pokroić.

Jeśli chcemy, posypujemy zmielonym ksylitolem.

Smacznego!

ciasto jaglane ze śliwkami bezglutenowe

Możesz również polubić

  • Kasia Badowska

    jej..po pól godziny ciasto wciąż jest bardzo rzadkie…

  • Kasia Badowska

    ostatecznie wszystko się udało 😉

    • super! nie mogłam odpisać wcześniej, oczywiście w takich wypadkach trzeba trzymać ciasto w piekarniku aż ten suchy patyczek będzie, na jajkach nie może się w końcu nie ściąć 🙂 dużo zależy od piekarnika niestety. musiałaś przedłużyć pieczenie czy ostatecznie te 50-60 minut wystarczyło?

      • Kasia Badowska

        50 min wystarczyło, może niepotrzebnie owinęłam blachę folią. Piekłam 50 min do suchego patyczka, ale dla pewności zostawiłam jeszcze na trochę w wyłączonym piekarniku