ciasta/ przepisy

Ucierane ciasto dyniowe ze śliwkami

Bardzo proste, wilgotne ciasto ze śliwkami. Nie ma opcji, żeby się nie udało. Polecam na pandemiczne jesienne wieczory z herbatą 🙂

Ucierane ciasto dyniowe ze śliwkami

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: ok. 45 minut (160ºC)
Wielkość: 20×40 cm

Składniki

(powinny być w temperaturze pokojowej)

  • 200 gramów masła
  • 4 łyżki miodu
  • 4 jajka
  • 400 gramów puree z dyni
  • 150 gramów mąki jaglanej
  • 30 gramów mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka (bezglutenowego) proszku do pieczenia
  • ok. 500 gramów śliwek

Masło ucieramy z miodem na białą, puszystą masę (ok. 10 minut). Następnie dodajemy po kolei jajka – po każdym miksując co najmniej 3 minuty. Na końcu dołączamy puree z dyni i miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do ciasta, mieszamy delikatnie i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki śliwek.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka (ok. 45 minut). Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

Możesz również polubić