Bardzo proste, wilgotne ciasto ze śliwkami. Nie ma opcji, żeby się nie udało. Polecam na pandemiczne jesienne wieczory z herbatą 🙂
Ucierane ciasto dyniowe ze śliwkami
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: ok. 45 minut (160ºC)
Wielkość: 20×40 cm
Składniki
(powinny być w temperaturze pokojowej)
- 200 gramów masła
- 4 łyżki miodu
- 4 jajka
- 400 gramów puree z dyni
- 150 gramów mąki jaglanej
- 30 gramów mąki kokosowej
- 1 łyżeczka (bezglutenowego) proszku do pieczenia
- ok. 500 gramów śliwek
Masło ucieramy z miodem na białą, puszystą masę (ok. 10 minut). Następnie dodajemy po kolei jajka – po każdym miksując co najmniej 3 minuty. Na końcu dołączamy puree z dyni i miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do ciasta, mieszamy delikatnie i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki śliwek.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka (ok. 45 minut). Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!