ciasta/ desery/ przepisy

Ucierane ciasto bezglutenowe z nektarynkami

Ucierane ciasto bezglutenowe, gryczano-kasztanowe ze śliwkami i nektarynkami

Ciasto idealne na dzisiejszą pogodę. Kiedy za oknem mży, nie jest zbyt ciepło a my chcemy po prostu usiąść z ulubioną książką albo serialem i po prostu chwytać chwilę w spokoju. To nie jest ciasto, które krzyczy „wow”, bo nie trzeba nam tego w tym momencie. To jest ciasto, które po prostu jest spokojnie pyszne. Z każdym kawałkiem coraz lepsze –  od którego nie możemy się oderwać, choć niby takie zwyczajne 🙂

Polecam serdecznie zrobić, myślę, że w wielu kuchniach zadomowi się na stałe jako sprawdzony przepis na doskonałe ucierane ciasto bezglutenowe do kawy, gdy zapraszamy przyjaciółkę na plotki albo spokojny wieczór w samotności. Gdy potrzebujemy czegoś pysznego, ale czegoś, co nie zdominuje wieczoru – ono po prostu je podkreśli.

Ucierane ciasto bezglutenowe, gryczano-kasztanowe ze śliwkami i nektarynkami

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 80 minut (180ºC)
Wielkość formy: u mnie forma serce o pojemności 1,5 litra; odpowiada to mniej więcej foremce 20×20 cm; ciasto jest bardzo wysokie, więc można spokojnie użyć też większej formy, wtedy należy skrócić czas pieczenia

Składniki (powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 200 gramów masła
  • 150 gramów mąki gryczanej (jasnej)
  • 100 gramów mąki kasztanowej
  • 5 jajek
  • 2 duże bardzo dojrzałe banany (moje ważyły ze skórką 400 gramów)
  • 2 łyżki miodu (lub dowolnego innego słodzidła)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 400 gramów śliwek i 2 nektarynki (bardzo dojrzałe)

Masło ucieramy z miodem na puszystą białą masę (około 10 minut). Jajka wbijamy do małej miski, nieco rozkłócamy i dodajemy partiami do masy maślanej, cały czas ucierając (kolejne 10 minut). Banany rozbijamy widelcem i dodajemy do masy razem z sokiem z cytryny, dokładnie miksujemy.

Do osobnej miski przesiewamy mąki (koniecznie sitko!) i mieszamy ją z sodą. Dodajemy do masy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy połówki śliwek i plasterki nektarynek (dwie warstwy owoców) – nie wbijamy w ciasto, urośnie dwukrotnie.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (góra i dół, bez termoobiegu). Pieczemy do suchego patyczka (ok. 80 minut). Kroimy po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego!

Ucierane ciasto bezglutenowe, gryczano-kasztanowe ze śliwkami i nektarynkami

Ucierane ciasto bezglutenowe, gryczano-kasztanowe ze śliwkami i nektarynkami

Możesz również polubić