ciasta/ desery/ okazje/ przepisy/ torty/ Walentynki

Tort tiramisu bez nabiału

Tort tiramisu bez nabiału i glutenu

Kolejny przepis-klasyk w wersji bez glutenu i bez nabiału. Tort tiramisu bez nabiału – na śmietance kokosowej. Ale nie nie czuć kokosa, tu czuć kawę i kremową, pyszną masę.

Do przepisu użyłam cukru kokosowego, które wspaniale podbija smak kawy. Stąd też ten kremowy kolor. Można cukier kokosowy zastąpić innym słodzidłem, chociaż bardziej polecam słodzidło sypkie aniżeli np. miód. Cukru w tym przypadku nie żałowałam, po pierwsze dlatego że to tort urodzinowy, a po drugie dlatego, że dla osoby bardzo lubiącej słodkie 🙂 Dla osób odzwyczajonych od cukru, można spokojnie jego ilość zmniejszyć.

Z ciasta zostanie Wam 6 białek, mi leżakują w lodówce wiec niedługo możecie się spodziewać kolejnego przepisu, wszystko co z białek możecie znaleźć tutaj.

Polecam!

Tort tiramisu bez nabiału

Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia biszkoptu: 20 minut (180º)
Wielkość: Ø22 cm
Schładzanie: min. 2h

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 5 łyżek cukru kokosowego
  • 20 gramów mąki kokosowej
  • 80 gramów mąki jaglanej

Poncz:

  • 250 ml mocnej kawy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka rumu (opcjonalnie)

Krem:

  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru kokosowego
  • 800 gramów śmietanki kokosowej (użyłam śmietanki Real Thai, niecałe 3 puszki – ilość śmietanki zależy od tego jak długo trzymacie puszki w lodówce i jak zimno w niej macie)
  • ok. 2-4 łyżki kakao

Najpierw przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, w momencie gdy piana jest gęsta dodajemy cukier łyżka po łyżce. Następnie dodajemy partiami żółtka, cały czas miksując na wysokich obrotach. Przesiewamy mąki i miksujemy krótko do wymieszania (lub mieszamy szpatułką). Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC, pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy, studzimy i kroimy na 2 blaty.

W międzyczasie przygotowujemy krem. Żółtka i cukier umieszczamy w misie miksera, ucieramy przez jakieś 10 minut. Następnie łyżka po łyżce dodajemy zimną śmietankę kokosową, cały czas miksujemy. Masę wstawiamy na jakąś godzinę do lodówki do stężenia.

Składniki ponczu dokładnie mieszamy. Pierwszy blat umieszczamy w foremce (tej, w której piekliśmy biszkopt), nasączamy połową ponczu, wykładamy połowę kremu, przesiewamy 1-2 łyżki kakao. Kładziemy kolejny blat i powtarzamy kroki: poncz, krem, kakao.

Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (godzina powinna wystarczyć, ale ciasto najlepsze jest na drugi dzień).

Smacznego!!

Tort tiramisu bez nabiału i glutenu

Tort tiramisu bez nabiału i glutenu

 

Możesz również polubić