ciasta/ czekolada/ desery/ przepisy/ torty

Tort marchewkowy z maślanym kremem kakaowym (paleo)

tort_marchewkowy_paleo_1

Od pewnego czasu chciałam zrobić tort marchewkowy i w końcu nadarzyła się okazja, którą skrzętnie wykorzystałam. Tort może nie jest letni (chociaż możecie zamiast orzechów do ozdoby użyć malin – będą pasować), ale akurat miałam na niego sporą dawkę weny. A z weną się nie walczy, prawda? Blaty zrobione są z maki kokosowej i kasztanowej. Są bardzo wilgotne, ale nie ciężkie. Krem to klasyczny (no, prawie) maślany krem tortowy, super się komponuje. Jeśli lubicie nieco lżejsze kremy, dobrze będzie też pasować masa kasztanowa z tortu czekoladowego (tylko w tym przypadku masy kremu jest dwukrotnie mniej).

Torcik jest niewielkiej średnicy (19 cm), ale wysoki – zwróćcie na to uwagę robiąc go na większej blaszce.

Torty na mące kokosowej ja osobiście najbardziej lubię na na drugi lub nawet trzeci dzień. Na pierwszy dzień jest dla mnie trochę zbyt wilgotne, na drugi dzień wilgoć się wyrównuje i wszystkie smaki przenikają. Więc najlepiej zrobić go dzień wcześniej (lub przynajmniej upiec wcześniej blaty). Chociaż pewnie znajdą się osoby, które się ze mną nie zgodzą. Ale o gustach się nie dyskutuje 🙂

Tort marchewkowy z maślanym kremem kakaowym (paleo)

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 55-60 minut
Wielkość formy: ø19 cm

Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):

Blaty marchewkowe:

  • 8 jajek
  • 100 gramów masła lub oleju kokosowego, roztpionego
  • 1 bardzo dojrzały banan, rozgniecionego widelcem
  • 4 łyżki miodu
  • 75 gramów mąki kokosowej
  • 60 gramów mąki kasztanowej
  • 0,5 litra marchewki startej na drobnych oczkach (=około 3 duże marchewki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Maślany krem kakaowy:

  • 200 gramów masła
  • 3 płaskie łyżki skrystalizowanego miodu
  • 1 banan, rozgnieciony widelcem
  • 3-5 łyżek kakao (do uzyskania pożądanego smaku)

Polewa i dodatki:

  • 50 gramów gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • na wierzch ok. 50 gramów orzechów włoskich lub laskowych; w sezonie dobrze pasować będą maliny

Jajka wbić do miski (w całości), ubijać na wysokich obrotach ok. 5 minut, dodać miód i banana i ubijać kolejne 5 minut, aż masa będzie błyszcząca i puszysta. Zmniejszyć obroty i cienkim strumieniem wlać tłuszcz, zmiksować. W osobnej misce zmieszać wszystkie suche składniki (mąkę kasztanową koniecznie przesiewamy!) i wlewamy masę jajeczną. Mieszamy dokładnie, na koniec dodajemy startą marchewkę i ponownie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy około 55-60 minut – do suchego patyczka.

Krem: masło ucieramy – przez około 3-4 minut samo, następnie dodajemy miód i banana i kontynuujemy ucieranie aż masa zwiększy objętność, będzie jasna i puszysta (łącznie około 10 minut). Zmniejszamy obroty miksera do małych i dodajemy kakao – łyżka po łyżce do uzyskania pożądanego smaku. Podzielić na 3 części (jak zwykle polecam użyć 3 miski by zrobić to równo).

Biszkopt przekrawamy na 3 blaty. Przełożyć kremem, ostatnią częścią posmarować wierzch i boki tortu. Czekoladę roztopić razem z olejem kokosowym – na minimalnym ogniu w garnuszku (ja tak robię, ustawiając kuchenkę na moc „1”) lub w kąpieli wodnej. Polewę nakładać łyżeczką na tort pozwalając spływać po bokach. Resztą czekolady ozdobić tort na wierzchu. Ozdobić grubo posiekanymi orzechami. Schłodzić.

Najlepszy na drugi dzień 🙂

Smacznego!

Tort marchewkowy z maślanym kremem kakaowym (bezglutenowy, paleo)

Tort marchewkowy z maślanym kremem kakaowym (bezglutenowy, paleo)

Możesz również polubić