ciasta/ desery/ przepisy/ torty

Tort bezglutenowy makowo-kokosowy z kremem karmelowym

Miałam w planach zrobić zwykłe ciasto z kremem, ale krem wyszedł tak dobry, że powstał tort… z dużą ilością kremu. Taki trochę nie w moim stylu, bo chyba pierwszy raz zdarzyło mi się, żeby kremu było więcej niż ciasta, ale no wiecie, ten krem jest pyszny..

A wszystko to sprawka cukru kokosowego. Tym przepisem zdaje się zadebiutuje w moich wypiekach. Ja generalnie jestem fanką słodzenia całkowicie naturalnymi słodzikami, czyli bananami, daktylami, miodem. Ale ostatnio zakupiłam cukier kokosowy (wszyscy o nim mówią i piszą, a ja nie wiedziałam o co cały hałas  😉  ) i o ile do wszelkich wynalazków pt. „zdrowy słodzik” podchodzę z dużą dozą ostrożności, to ten cukier znajdzie miejsce w mojej kuchni- niezbyt często, bo nie wierzę, że jest taki superaśny jak go reklamują, ale przyznaję, że smak ma wyjątkowy. Nadaje potrawom karmelowy smak i nawet nie trzeba się starać.

Poniższy tort jest (wg mnie) bardzo słodki 🙂 Nie dość, że krem jest słodziutki i poszalałam nieco z cukrem, to dodałam między blatami a kremem nieco domowych powideł ze śliwki – bardzo mi pasowały. Blaty są makowo-kokosowe. Całość jest całkiem oryginalna i myślę, że przypadnie do gustu wielu łasuchom :). Tort najlepiej zrobić dzień wcześniej – przez nocne leżakowanie w lodówce smaki się przegryzają.

Tort bezglutenowy makowo-kokosowy z kremem karmelowym

Czas przygotowania: łącznie około 2-3 godziny
Czas pieczenia biszkoptu: ok. 30 minut (170ºC)
Czas chłodzenia: min 2 godziny, najlepiej zrobić dzień wcześniej
Wielkość formy: Ø23 cm

Biszkopty (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 6 białek
  • 2 żółtka (pozostałe idą do kremu)
  • 200 ml mleka kokosowego (z puszki)
  • 200 gramów wiórków kokosowych
  • 100 gramów suchego maku
  • 4 łyżki miodu (można dać inny słodzik)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej (może być tapioka)
  • 1 łyżka mąki kokosowej

Krem:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 4 żółtka
  • 45 gramów mąki ziemniaczanej (można dać tapiokę)
  • 150 gramów masła, w temperaturze pokojowej
  • 90 gramów cukru kokosowego

Dodatkowo:

  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • ok. 50 gramów wiórków kokosowych, uprażonych na suchej patelni

Przygotowanie tortu dobrze jest zacząć od budyniu, bo musi całkowicie przestygnąć. Do kubka wlewamy sok z pomarańczy, żółtka i mąkę, mieszamy dokładnie. Mleko wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i ciągle mieszając, wlewamy cienkim strumieniem zawartość kubka. Cały czas mieszając (najlepiej rózgą), zagotowujemy budyń (powinien wyjść bardzo gęsty – jak już nam ciężko mieszać to znaczy że wyszedł). Budyń przykrywamy folią spożywczą – tak, by folia dotykała powierzchni budyniu (unikniemy w ten sposób kożucha) i odstawiamy, by ostygł.

Do miski wrzucamy białka, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijamy do momentu, gdy można odwrócić miskę do góry nogami a białka zostaną w środku, ale nie dłużej. Przy takim stanie rzeczy dodajemy miód – po łyżce, po każdej miksując aż miód się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka – również po jednym, cały czas miksując. Na koniec miksowania zmniejszamy obroty i wlewamy cienkim strumieniem mleko kokosowe.Do ciasta dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 30 minut w temperaturze 170ºC (grzałki góra i dół, bez termoobiegu) – do suchego patyczka (biszkopt ma być rumiany i dosyć zbity). Wyjmujemy, studzimy i kroimy na dwa blaty.

Kończymy robić krem. Do masła dorzucamy cukier kokosowy i ucieramy na puszystą, lekko brązową masę. Cukier ma się całkowicie rozpuścić w maśle. Dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Jeśli budyń dobrze wystygł to nie powinno być żadnego problemu z połączeniem go z masłem . Krem wychodzi na tyle gęsty, że od razu można nim przekładać tort.

Krem dzielimy na dwie części. Przekładamy tort – biszkopt, 2 łyżki powideł śliwkowych, krem i powtórka. Ozdabiamy górę tortu uprażonymi wiórkami, wkładamy tort do lodówki, najlepiej na noc.

Smacznego!

Tort bezglutenowy makowo-kokosowy z kremem karmelowym

Tort bezglutenowy makowo-kokosowy z kremem karmelowym

Tort bezglutenowy makowo-kokosowy z kremem karmelowym

Możesz również polubić