ciasta/ czekolada/ desery/ okazje/ przepisy/ torty/ Walentynki

Torcik brownie ze śmietanką kokosową i borówkami

torcik brownie bez glutenu

Bardzo szybki i prosty do przyrządzenia deser. Fakt, że akurat w tym przypadku ucieram masę co może dla niektórych być skomplikowane – ale można przyrządzić spód jak klasyczne brownie, roztapiając czekoladę z masłem i cukrem/miodem/bananami i mieszając z mąką. Różnica jest taka, że w tym drugim przypadku brownie będzie płaskie – ucierając wtłaczamy powietrze, ciasto rośnie.. a następnie opada 🙂 Dzięki czemu mamy piękny brzeg i miejsce na śmietankę. No torcik brownie.

To ciasto jest specjalne, bo urodzinowe. A z urodzinowymi ciastami szaleję. Czy to będzie 0 cukru, 10 jajek, 6 bananów i krem kasztanowy jak np. tutaj, czy  jak w przypadku tegorocznego brownie, dużo cukru kokosowego. Jeśli chcecie zrobić to ciasto bardziej „fit”, cukier zastąpcie miodem lub bananami (przepis z bananami tutaj, ale uwaga – należy zwiększyć proporcje). Będzie miało nieco inną konsystencję (zbitą) – to jest piaskowe i delikatne. Tak czy siak, dodatek śmietanki kokosowej i moich najukochańszych owoców (kupiłam w sobotę 2,5 kg borówek, dzisiaj mamy wtorek rano i zostało mi 0,5 kg ;O) robi robotę. I jest pyszka!

Torcik brownie ze śmietanką kokosową i borówkami

Czas przygotowania: 30-40 minut
Czas pieczenia: 35-40 minut (200ºC)
Wielkość: Ø24 cm

Składniki:

Ciasto (składniki w temperaturze pokojowej):

  • 300 gramów masła
  • 300 gramów gorzkiej czekolady (dałam 70%)
  • 200 gramów cukru kokosowego
  • 3 jajka
  • 50 gramów mąki gryczanej
  • 70 gramów mąki jaglanej

Krem:

  • 1 puszka (ok. 300-350 gramów) śmietanki kokosowej (może być też zwykła kremówka) używam real thai
  • 1 łyżka skrystalizowanego miodu lub cukru kokosowego (dałam miód, by śmietanka pozostała biała)
  • ok. 300 gramów borówek amerykańskich (lub innych sezonowych owoców)

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (lub na minimalnym gazie na kuchence – ja tak robię) i odstawiamy by nieco ostygła. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę (ok. 5-7 minut). Następnie partiami dodajemy czekoladę (5 minut). Dalej miksując, dodajemy po kolei jajka, po każdym miksując 2 minuty. Zmniejszamy obroty na małe, dodajemy mąkę i miksujemy krótko do połączenia składników.

Ciasto przelewamy do formy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC (bez termoobiegu) i pieczemy ok 35-40 minut w dolnej części piekarnika (powinno urosnąć i mieć twardą skorupkę, może też nieco popękać). Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu powinno opaść.

Śmietankę ubijamy z dodatkiem miodu lub cukru na wysokich obrotach na sztywną masę (około 5 minut). Wykładamy na ostudzone brownie, posypujemy owocami.

Przechowujemy w lodówce (3 dni spokojnie wytrzyma, może nawet 4).

Smacznego!

torcik brownie bez glutenu

torcik brownie bez glutenu

Możesz również polubić