bez pieczenia/ ciasta/ desery/ przepisy

Tarta orzechowa z malinami (bez pieczenia)

tartaOrzechMalina3

Pyszna tarta orzechowa! Nie wymaga pieczenia, więc robimy ją szybko i zachowujemy wszystkie składniki odżywcze – a tych jest sporo – każdy jeden składnik wnosi dawkę zdrowia. Deser składa się głównie z bakalii: spód robimy z migdałów i kokosa, a krem z orzechów włoskich. Tak naprawdę możecie użyć dowolnych orzechów – oczywiście smak będzie nieco inny, ale taką tartę jest trudno zepsuć  ;-). Zwróćcie tylko uwagę, że skorzystałam z małej formy – jeśli macie większą, należy odpowiednio zwiększyć ilość składników.

Surowa tarta orzechowa z malinami. Bez glutenu, bez zbóż, bez mleka, Paleo, wegańska

Czas przygotowania: 30 minut
Czas oczekiwania: przed 8h – należy namoczyć orzechy wcześniej
Wielkość formy: Ø 18 cm

Składniki:

Spód:

  • 50 gramów migdałów (waga suchych)
  • 80 gramów wiórków kokosowych
  • 20 gramów daktyli (ok. 6 sztuk)
  • 2 łyżeczki kakao

Krem:

  • 100 gramów orzechów włoskich (waga suchych)
  • ok. 8 łyżek mleka kokosowego (tu polecam użyć z puszki, bo pełniejsze, ale domowe też może być)
  • 2 łyżki płynnego miodu (najlepiej jasnego, np. wielokwiatowy, akacjowy, lipowy)

Dodatkowo:

  • ok. 200-300 gramów malin
  • woda do namoczenia orzechów

Jak wspomniałam na początku wpisu, orzechy należy wcześniej namoczyć (np przez noc, generalnie przynajmniej 8 godzin). Daktyle moczymy jakieś 15 minut (nie dłużej niż 30, bo całkiem rozmokną). Po tym czasie bakalie przecedzamy, wodę wylewamy.

Mając przygotowane bakalie przystępujemy do dalszych czynności.

Wiórki wrzucamy do rondelka lub na patelnię i cały czas mieszając, prażymy na złoty kolor (ok. 5 minut). Daktyle i migdały blednujemy – nie musi być całkiem gładka masa, ale dosyć drobno. Dorzucamy sprażone wiórki i kakao, wyrabiamy (najlepiej ręką) – powinno nam się dosyć łatwo uformować ciasto. Ciastem wylepiamy spód i brzegi formy (brzegi wystarczy na wysokość 1 cm). Wkładamy do lodówki na 10 minut.

Robimy krem: wszystkie składniki blendujemy na tak gładką masę na jaką nam blender pozwala  🙂 . Proponuję dodać na początku połowę mleka i zobaczyć jaka wyjdzie nam konsystencja i później rozcieńczać do uzyskania pożądanej (coś na kształt budyniu).

Wyciągamy spód z lodówki, rozsmarowujemy krem i układamy maliny.

Gotowe!

Surowa tarta orzechowa z malinami. Bez glutenu, bez zbóż, bez mleka, Paleo, wegańska

Surowa tarta orzechowa z malinami. Bez glutenu, bez zbóż, bez mleka, Paleo, wegańska

Surowa tarta orzechowa z malinami. Bez glutenu, bez zbóż, bez mleka, Paleo, wegańska

Możesz również polubić