ciasta/ desery/ przepisy/ śniadania i podwieczorki

Tarta jaglana z budyniem, truskawkami i rabarbarem

tarta_jaglana_truskawki_rabarbar_4

Wiosna pełną parą! Stragany zaczynają uginać się od mnóstwa kolorów. Z tego też powodu lekki zastój u mnie – po prostu jem wszystko praktycznie surowe, a owoce w zupełności wystarczają do zaspokojenia ochoty na słodkie 🙂 Ale w końcu dzisiaj włączyłam piekarnik, by zrobić ciasto z rabarbarem. A to nie lada wyczyn, gdy w mieszkaniu temperatura przekracza 30 stopni!

Tarta jaglana wyszła znakomita. Kruchutki spód, domowy budyń bananowy i w roli głównej truskawki i rabarbar. Palce lizać!

Tarta jaglana z domowym budyniem bananowo-truskawkoym, truskawkami i rabarbarem (bez glutenu, bez mleka)

Czas przygotowania: fizycznie 20 minut, dodatkowo chłodzenie ciasta 2,5 godziny
Czas pieczenia: 20 + 30 minut
Wielkość: Ø23 cm

Składniki:

Tarta jaglana:

  • 200 gramów masła, zimnego
  • 300 gramów mąki jaglanej
  • 4 łyżki miodu, płynnego
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Domowy budyń bananowy:

  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 2 bardzo dojrzałe nieduże banany
  • 2 żółtka
  • 40 gramów mąki ziemniaczanej lub tapioki

Nadzienie:

  • ok. 300 gramów truskawek
  • ok. 300 gramów rabarbaru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na spód (jajka, masło) powinny być prosto z lodówki. Ciasto można zagnieść w malakserze (wrzucając najpierw pokrojony w kostkę tłuszcz, a później resztę), ja wolę robić to ręcznie. Na stolnicę wysypujemy 200 mąkę i dodajemy pokrojone masło. Dużym nożem siekamy do uzyskania kruszonki. W środku robimy dziurę, dodajemy resztę składników i jak najszybciej zagniatamy całość (do połączenia składników). Ciasto owijamy w folię i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

W międzyczasie przygotowujemy budyń. Około 100 ml mleka kokosowego odlewamy do kubka, dodajemy do niego żółtka i mąkę, dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko blendujemy z bananami na gładką masę, wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy garnek z gazu i cały czas energicznie mieszając, wlewamy mleko wymieszane z mąką. Wstawiamy ponownie na gaz i doprowadzamy do wrzenia (cały czas mieszamy). Budyń przykrywamy folią spożywczą (tak, by dotykała powierzchni budyniu) i odstawiamy.

Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę ok. 1 cm. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na 2-4 części każdą. Mieszamy wszystko z mąką (proponuję dokładniej niż ja robiąc ciasto to tych zdjęć 😉 ).

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części – około 2/3 i 1/3. Mniejszą część wkładamy z powrotem do lodówki, a większą wylepiamy formę na tartę (wysokość ok. 2 cm) – dosyć cienko, około 3 mm. Formę wkładamy jeszcze na 30 minut do lodówki, następnie nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy 20 minut, wyciągamy.

Na tartę wykładamy budyń, na wierzchu układamy owoce, wyrównujemy. Z pozostałego ciasta formujemy paski (najłatwiej pociąć nożem) i układamy na wierzchu. Wstawiamy do piekarnika (ta sama temperatura) i pieczemy 30 minut. Wyciągamy, studzimy.

Smacznego!

Tarta jaglana z domowym budyniem bananowo-truskawkoym, truskawkami i rabarbarem

Tarta jaglana z domowym budyniem bananowo-kokosowym, truskawkami i rabarbarem

Możesz również polubić