desery/ okazje/ omlety i naleśniki/ przepisy/ śniadania i podwieczorki/ Tłusty Czwartek

Szybkie racuszki kasztanowe z jabłkami

szybkie racuszki kasztanowe z jabłkami

Na kolację albo podwieczorek. Racuchy chodzą za mną od dawna, ale na te trzeba czekać, odpowiednio wszystko zaplanować, póki co niestety nie mam na to czasu. Więc zrobiłam takie szybkie, bez drożdży. I wyszły super 🙂 Mięciutkie, pachnące jabłkami, bardzo słodkie – a słodycz naturalna. Polecam dla zabieganych!

Szybkie racuszki kasztanowe z jabłkami

Czas przygotowania: 10 minut + smażenie 20 min
Liczba racuszków: ok. 20 sztuk Ø5-6 cm

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 150 gramów tapioki (można zamienić na skrobię ziemniaczaną)
  • 100 gramów mąki kasztanowej
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • tłuszcz do smażenia

Jabłka myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach (nie obierałam). Do miski wlewamy mleko kokosowe, dodajemy jajko i roztrzepujemy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie do połączenia.

Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy niewielkie placki (1 łyżka = 1 racuch) na złotobrązowy kolor. Placuszki są same w sobie słodkie, ale dla podkręcenia smaku można je podawać z powidłami lub masłem orzechowym.

Smacznego!

szybkie racuszki kasztanowe z jabłkami

 

Możesz również polubić