ciastka i muffinki/ desery/ pralinki i batoniki/ przepisy

Szybkie paleo bajaderki

paleo_bajaderki_2

Zdarza się czasem człowiekowi, że nie do końca nam wyjdzie ciasto. Jak to bywa, najczęściej w najmniej oczekiwanym momencie, czyli np. kiedy oczekujemy na gości 🙂 Czasem dlatego, że robimy z nowego przepisu i coś poszło nie tak, a czasem.. z przepisu, z którego robiliśmy ciasto milion razy i jest to przepis autorski ;). Taaak.. robiłam mój najlepszy chlebek bananowy. Od początku się nieco bałam, bo banany, których użyłam były bardzo dojrzałe. Bardzo.. już w sumie zaczynały fermentować.. 😛  Wiecie, super czarna skórka. I może dla kogoś, kto nie jadł mojego wspaniałego chlebka, byłoby to OK ciasto, ale znając smak tego prawdziwego, doskonałego, na odpowiednio dojrzałych bananach wiedziałam, że to nie TO.

Ale nie ma tego złego.. Zamiast „w porządku” ciasta mam „łał” paleo bajaderki ” 😀

Generalnie wszystkie przepisy na bajaderki są inspiracją, bo w zależności od użytej bazy (ciasta, które Wam niekoniecznie wyszło), trzeba będzie nieco zmodyfikować proporcje składników: czy to będzie zakalec czy też ciasto, które za bardzo się kruszy.  Moje ciasto było dosyć mokre, samo w sobie już się całkiem dobrze lepiło i  było słodkie. A jeśli Waszą bazą nie jest chlebek bananowy, a ciasto nie jest bardzo słodkie, proponuję dodatkowo dodać 1-2 dojrzałe, rozgniecione banany (ewentualnie zmniejszając ilość śmietanki kokosowej jeśli jest wilgotne). Zachęcam do eksperymentów!

Paleo bajaderki (bezglutenowe/bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba sztuk: ok. 20 (Ø 4 cm)

Składniki:

  • ok. 500 gramów ciasta
  • ok. 4 pełne łyżki śmietanki kokosowej (twardej warstwy, która zbiera się na wierzchu dobrej jakości mleka kokosowego z puszki, ja użyłam terrasany i te 4 łyżki to praktycznie całość śmietanki z jednej puszki)
  • ok. 4-5 łyżek kakao
  • do obtoczenia: wiórki kokosowe lub posiekane orzechy
  • OPCJONALNIE: jeśli ciasto jest mało słodkie możemy dosłodzić miodem, rozgniecionym bananem lub powidłami śliwkowymi

Ciasto rozkruszamy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy (rozcieramy), tak by uzyskać gładką masę. Nie ma tu jednej uniwersalnej konsystencji, po prostu ma się dobrze lepić i nie rozpadać. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy więcej śmietanki kokosowej (lub nawet całego mleka, w przypadku bardzo kruchych ciast); jeśli zbyt rzadka (nie powinno się zdarzyć), można dodać np. zmielonych orzechów lub wiórków kokosowych.

Lepimy kulki o średnicy ok. 4 cm i obtaczamy w wiórkach lub orzechach. Podajemy.

szybkie paleo bajaderki (bezglutenowe, bez cukru)

szybkie paleo bajaderki (bezglutenowe, bez cukru)

Możesz również polubić