ciasta/ czekolada/ desery/ przepisy

Szybki piernik bezglutenowy

pierniik2

Kocham pierniki. To jedyne ciasto któremu naprawdę ciężko mi się oprzeć. Najbardziej odpowiadają mi ciężkie, staropolskie. Ale, jako że w tym roku spóźniłam się z eksperymentami na bezglutenowe ciasto dojrzewające, zrobiłam taki ekspresowy piernik bezglutenowy. Wyszedł idealnie taki jak lubię i czego oczekuję od piernika na szybko 🙂 Nie za lekki, przełożony powidłami i z czekoladową polewą. No i zdrowy oczywiści 😉 Posypałam orzechami by dodać mu jeszcze więcej urody.

Piernik jest słodzony głównie bananami. W smaku są niewyczuwalne. Koniecznie wybierzcie dojrzałe banany, inaczej piernik będzie za mało słodki. Dla aromatu dodałam nieco miodu – polecam gryczany. Piernik pięknie rośnie i jest szybki w wykonaniu, więc jeśli tak jak ja, nie mieliście kiedy upiec dojrzewającego – to idealny wybór!

Ekspresowy piernik bezglutenowy z powidłami

Czas przygotowania: do 30 minut
Czas pieczenia: 40-50 min
Wielkość formy: 8 x 27 cm

Składniki:

Ciasto:

  • 3 średnie dojrzałe banany (najlepsze będą świeżo nakropione brązowymi plamkami)
  • 4 jaja z wolnego wybiegu
  • 100 gramów masła, roztopiengo i ostudzonego
  • 140 gramów mąki kasztanowej
  • 60 gramów mąki gryczanej
  • 50 gramów miodu (najlepiej gryczanego)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka goździków,  jeśli mamy w całości należy je roztłuc w moździerzu
  • 5 łyżeczek cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kakao

Do przełożenia:

  • 300 gramów powideł śliwkowych (najlepiej bez cukru, a jeszcze lepiej domowych)
  • opcjonalnie do 1 łyżki kakao (jeśli lubimy, można pominąć)

Polewa:

  • 100 gramów czekolady gorzkiej 85 lub 90%
  • 30 gramów masła
  • opcjonalnie: wcześniej namoczone orzechy włoskie, posiekane (ok. 40 gramów)

Jajka blendujemy z bananami na gładką masę w jednej misce. Do drugiej przesiewamy mąki i mieszamy z resztą suchych składników. Łączymy zawartość obu, dodajemy masło, mieszamy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C (grzałka góra i dół, bez termoobiegu) przez ok. 40-50 min (do suchego patyczka).

Wyciągamy, studzimy, przekrawamy na pół. Smarujemy powidłami wymieszanymi z kakao. Jeśli powidła są zbyt rzadkie należy je wcześniej podsmażyć chwilę na niewielkim ogniu (cały czas mieszając), aż zgęstnieją.

Przygotowujemy polewę. W garnuszku roztapiamy masło, dorzucamy czekoladę i zmniejszamy ogień na minimalny. Kiedy czekolada będzie w połowie rozpuszczona, można garnuszek ściągnąć z ognia. Smarujemy piernik (góra i boki). Jeśli polewa spływa za bardzo z boków należy chwilę odczekać, by nieco zgęstniała i kontynuować smarowanie.

Wesołych Świąt!

szybki piernik bezglutenowy

Możesz również polubić