bez pieczenia/ ciasta/ desery/ przepisy

Surowa tarta kokosowa z chia, owocami i galaretką

surowa tarta paleo

Nie sądzę, by ktokolwiek dzisiaj odważył się włączyć piekarnik 😀 Ale mam nadzieję, że dacie radę na chwilkę włączyć kuchenkę – musimy tylko uprażyć wiórki kokosowe, zagotować mleko kokosowe i herbatę. Bo poza tym to deser na zimno – całkiem przyjemny na taki upał. Spód z wiórków kokosowych, do tego wypełnienie z mleka kokosowego z dodatkiem chia, a na wierzch owoce i super chłodząca galaretka z zielonej herbaty (swoją drogą, na blogu jest przepis na cytrynową galaretkę z herbaty, która sama w sobie na taki upał też jest jak znalazł). Polecam na ten tydzień, bo zapowiada się piękna pogoda 🙂

Surowa tarta kokosowa z chia, owocami i galaretką herbacianą

Czas przygotowania: łącznie ok. 3h, jednak fizycznie ok. 30 minut
Czas oczekiwania: 2 godziny
Wielkość formy: Ø24 cm

Składniki:

Spód:

  • 200 gramów wiórków kokosowych
  • 100 gramów rodzynek (mogą też być daktyle)
  • 50 gramów masła
  • 1 łyżka miodu

Warstwa kokosowa z chia:

  • 600 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki chia
  • 3 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżki miodu (lub więcej – do smaku)

Galaretka:

  • 500 ml zaparzonej zielonej lub białej herbaty
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • owoce: najlepiej smakują borówki lub mieszanka borówek z innymi owocami, ok. 300 gramów

Odmierzamy mleko kokosowe, dodajemy do niego chia, mieszamy i odstawiamy przynajmniej na godzinę. Dobrze jest w tym czasie 2-3 razy przemieszać dokładnie mleko przy pomocy rózgi by rozbić grupki chia.

Rodzynki zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 15 minut do namoczenia. Po tym czasie blendujemy.

W międzyczasie wiórki kokosowe wrzucamy na suchą patelnię i prażymy na złoty kolor (uwaga by ich nie przypalić, kiedy tylko zaczną się robić brązowe, należy ich pilnować i mieszać, część może zostać biała). Masło roztapiamy w rondelku.

Uprażone wiórki, zblendowane rodzynki, roztopione masło i miód mieszamy dokładnie ze sobą. Wylepiamy spód i boki tarty, dokładnie uklepując masę. Boki jest nieco trudniej wylepić, masa może się lekko kruszyć, najlepiej formować bok zaczynając od dołu do góry dodając po trochu budulca. Boki powinny mieć wysokość ok. 2 cm – tak, by objąć wylaną później masę kokosową.
Wyłożony spód wkładamy do lodówki na minimum 40 minut.

Obie porcje żelatyny mieszamy z wodą (oczywiście w osobnych miseczkach) i odstawiamy na 15 minut.

Mleko kokosowe z lekko już napęczniałym chia wstawiamy na kuchenkę, dodajemy namoczoną żelatynę i zagotowujemy, cały czas mieszając. Ściągamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy masa będzie jeszcze ciepła, ale nie gorąca (<40 stopni), dodajemy miód.

Analogicznie postępujemy z herbatą – dodajemy do niej napęczniałą żelatynę, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia, pod koniec słodząc.

Kiedy masa kokosowa będzie zimna, wylewamy ją na spód tarty i wkładamy do lodówki do stężenia. Herbatę również wkładamy do lodówki. Kiedy masa kokosowa zastygnie, a galaretka będzie już tężejąca – na warstwę z chia wykładamy owoce i galaretkę. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (2 godziny powinny wystarczyć)

Wskazówka: Ważne jest, by kontrolować tężenie galaretki – nie może oczywiście całkiem zastygnąć przed wylaniem, ale nie może być wodnista, bo spłynie z tarty. Włożona do lodówki w wysokim naczyniu w momencie, gdy wylaliśmy masę kokosową na spód, powinna być w sam raz gdy masa kokosowa zastygnie, chociaż nie mamy wtedy zbyt dużego marginesu czasowego (no i sporo zależy od ustawień lodówki). Mniej doświadczonym polecam włożyć herbatę do lodówki kiedy już masa kokosowa będzie zastygnięta lub prawie zastygnięta i co 10-15 minut sprawdzać czy możemy dokończyć dzieła. Herbata jest gotowa do nałożenia kiedy jeszcze łatwo się miesza, ale możemy nałożyć na łyżkę „kopiatą” jej porcję 🙂
Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Smacznego!

surowa tarta paleo z chia i owocami

surowa tarta paleo z chia i owocami

surowa tarta paleo z chia i owocami

Możesz również polubić

  • Świetny pomysł z tą galaretką z herbaty 🙂

    • proste pomysły zawsze najlepsze 🙂