przepisy/ sałatki i surówki

Sałatka z papryki

Sałatka z papryki z ziołami i cebulką

Bo proste rzeczy są najlepsze. Często o tym zapominamy. Może to dziwnie zabrzmi, ale ta sałatka (lub surówka – jak kto woli) to moje ostatnie wielkie odkrycie. Jem ją do obiadu, jak zostanie to do śniadania, a i zdarzyło się że po prostu solo. Ważne żeby papryki były świeże – wtedy nawet na drugi dzień sałatka jest jeszcze bardzo smaczna.

Sałatka z papryki z ziołami i cebulką

Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • garść świeżych ziół (u mnie mieszanka bazylii i oregano z dodatkiem mięty)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Zaczynamy od sosu. Jeśli mamy trochę więcej czasu (co najmniej pół godziny) do podania, polecam czosnek pokroić w plasterki, wrzucić do oliwy i odstawić, a po tym czasie czosnek wyjąć. Jeśli natomiast robimy sałatkę na szybko, czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą.

Do oliwy doodajemy sok z cytryny, dodajemy sól i pieprz (niedużo, sól można spokojnie pominąć).
Papryki i cebulę kroimy w półplasterki, zioła siekamy, dodajemy sos i gotowe 🙂

Możesz również polubić