lunche/ przepisy/ sałatki i surówki

Sałatka z indykiem, boczkiem i daktylami

Sałatka z indykiem, boczkiem i daktylami

Bez daktyli i boczku ta sałatka nie ma miejsca. Zresztą – nie omijajcie żadnego składnika – bo to sałatka idealna. Chyba najczęściej przeze mnie robiona i nigdy się nie nudzi. A porcja jest spora. Naprawdę można się najeść – idealna pozycja na lunch do pracy.

Sałatka z indykiem, boczkiem i daktylami

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 1

Składniki:

  • 100 gramów piersi z indyka
  • 50 gramów boczku
  • 2 spore garście rukoli lub roszponki
  • 1 małe awokado (lub pół dużego – albo i całe – zależy jak bardzo lubicie awokado 🙂 )
  • pół czerwonej cebuli
  • garść (około 8 sztuk) pomidorków koktajlowych
  • około 5 suszonych daktyli
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, słodka papryka

Pierś kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm, solimy, pieprzymy i posypujemy papryką. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (może być grillowa) na złoty kolor. Podobnie smażymy boczek (może być na tej samej patelni). Po usmażeniu mięso możemy pokroić na mniejsze kawałki.

Do miski wrzucamy sałatę, następnie awokado, pokrojoną w półplasterki cebulę, przekrojone na połówki pomidorki. Na wierzchu układamy indyka, boczek i posypujemy pokrojonymi daktylami.

Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę i sok z cytryny w misce. Polewamy sałatkę. Jeśli sałatkę przygotowujemy na lunch do pracy, cytryną należy skropić awokado by nie ściemniało, a oliwę dodać rano.

Smacznego!

Możesz również polubić