lunche/ przepisy/ przystawki/ sałatki i surówki

Sałatka z bakłażanem, serem kozim i figami

salatkaFigi2

Ostatnio nieco zaniedbałam gotowanie, jakoś tak wszystko w biegu się działo. W sobotę ruszaliśmy na przedłużony weekend. Rano biegając po całym mieszkaniu i wrzucając ciuchy do walizy, w pewnym momencie stwierdziliśmy, że w tym całym biegu wypadałoby jednak jakieś śniadanie zjeść. Przed wyjazdem zakupów nie robiliśmy i lodówka, zazwyczaj wypchana po brzegi, wyglądała na nieco opustoszałą. I nie chciałabym, by to zabrzmiało bardzo snobistycznie, ale z tych kilku rzeczy, które akurat w lodówce siedziały, znalazłam figi i kozi ser. Dorwałam też ostatniego bakłażana, który jakimś cudem się ostał i wyszła genialna sałatka z bakłażanem.Do sałatki polecam ugotować jajko na miękko i macie super pożywne, ślicznie wyglądające śniadanie. I bardzo szybkie do przygotowania! Serio, zrobienie jajecznicy przy tym to mega pracochłonne zajęcie (bakłażany trzeba zgrillować co prawda, ale nie musicie przy nich stać).

Właśnie, przygotowywanie bakłażana. Kocham to warzywo (z pewnością zajmuje u mnie TOP3, jeśli nie jest ulubione) i robię regularnie. W sieci w większości przepisów, autorzy zwracają uwagę, by bakłażany posolić i odstawić, bo inaczej będą gorzkie. Ja tego nigdy nie robię i ani razu bakłażan nie wyszedł mi niedobry czy gorzkawy. Nie widziałam też różnicy, jak pewnego razu, z ciekawości 😉 przeczekałam te 20 minut. Nie wiem, czy ktoś z Was miał gorzkawe przygody z bakłażanem, ale moim zdaniem to jakiś mit (albo mam dziwne kubki smakowe 😉 ). Ale, ponieważ jestem leniwa i niecierpliwa, cieszę się bardzo z tego faktu, bo gdybym faktycznie musiała czekać przy każdym bakłażonowym daniu, to pewnie bym go tyle nie jadła 😉

Czas na przepis!

Sałatka z bakłażanem, serem kozim i figami

Czas przygotowania: do 15 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 8 plastrów bakłażana (grubość ok 0,5-1 cm)
  • 8 plasterków pleśniowego koziego sera
  • 2 figi
  • łyżka masła klarowanego
  • kilka listów mięty
  • sól, pieprz

Masło rozprowadzić na patelni grillowej, położyć bakłażana i smażyć aż się zrumieni (ok. 5 minut z każdej strony). Figi pokroić w plastry.

Na talerzu położyć bakłażana, posolić lekko, na jeszcze ciepłym położyć plastry koziego sera, całość obłożyć figami. Ozdobić listkami mięty. Można lekko popieprzyć.

Najlepiej smakuje w towarzystwie jajka na miękko.

Smacznego!

sałatka z bakłażanem, figami i kozim serem

sałatka z bakłażanem, figami i kozim serem

Możesz również polubić