lunche/ przepisy/ sałatki i surówki

Sałatka z awokado, pomarańczą i nerkowcami

Sałatka z awokado, pomarańczą i nerkowcami

Bardzo uniwersalna sałatka z awokado. Świetna jako dodatek do obiadu,  ale równie dobrze sprawdza się w roli samodzielnego dania, np, na lunch do pracy.

Sałatka z awokado, pomarańczą i nerkowcami

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 1 duże awokado
  • 1 średniej wielkości pomarańcza
  • 2 garście rukoli (lub innej ulubionej sałaty)
  • garść nerkowców
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sałaty myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Owoce kroimy w kostkę. Wszystko układamy na talerzu lub w misce, posypujemy orzechami. Oliwę i sok z cytryny mieszamy do uzyskania gładkiego gęstego sosu (najlepiej ubić w niewielkim słoiku potrząsając, ew. w misce używając rózgi).
Sos najlepiej polać na chwilę przed podaniem sałatki. Smacznego!

Możesz również polubić