przepisy/ sałatki i surówki/ śniadania i podwieczorki

Sałatka z truskawkami, awokado i pomarańczą

salatka_truskawka_awokado_4

Za oknem do wiosny wciąż daleko, więc trzeba ją jakoś przywołać! Dzisiaj mam dla Was propozycję bardzo kolorową – jest to sałatka z truskawkami, awokado i pomarańczą, podaną z dodatkiem granatu. Pięknie wygląda, super smakuje, szybko się robi. Idealna propozycja na lekką kolację. 🙂

Sałatka z truskawkami, awokado i pomarańczą w towarzystwie granata

Czas przygotowania: 5 minut Liczba porcji: 2Składniki:

  • 400 gramów truskawek
  • 4 garści roszponki lub szpinaku
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 duże awokado
  • ziarenka z połowy granatu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy

Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Kroimy na połówki. Pomarańczę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie awokado. Do misku wrzucamy umytą sałatę, układamy kolejno wszystkie owoce, wierch posypując ziarnami granatu. W misce mieszamy sok z cytryny z oliwą i polewamy sałatkę (w wersji dla leniwych można skropić sałatkę najpierw cytryną, później oliwą i będzie równie dobra).

Smacznego!

Sałatka z truskawkami, awokado i pomarańczą z dodatkiem granatu. Paleo, wegańska.

Możesz również polubić