Za oknem do wiosny wciąż daleko, więc trzeba ją jakoś przywołać! Dzisiaj mam dla Was propozycję bardzo kolorową – jest to sałatka z truskawkami, awokado i pomarańczą, podaną z dodatkiem granatu. Pięknie wygląda, super smakuje, szybko się robi. Idealna propozycja na lekką kolację. 🙂
Sałatka z truskawkami, awokado i pomarańczą w towarzystwie granata
Czas przygotowania: 5 minut Liczba porcji: 2Składniki:
- 400 gramów truskawek
- 4 garści roszponki lub szpinaku
- 1 duża pomarańcza
- 1 duże awokado
- ziarenka z połowy granatu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Kroimy na połówki. Pomarańczę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie awokado. Do misku wrzucamy umytą sałatę, układamy kolejno wszystkie owoce, wierch posypując ziarnami granatu. W misce mieszamy sok z cytryny z oliwą i polewamy sałatkę (w wersji dla leniwych można skropić sałatkę najpierw cytryną, później oliwą i będzie równie dobra).
Smacznego!