lunche/ przepisy/ przystawki/ sałatki i surówki/ śniadania i podwieczorki

Sałatka z selerem naciowym, papryką i żurawiną

Sałatka z selerem naciowym, papryką i żurawiną

Jedna z lepszych sałatek, które ostatnio jadłam. Zaraz lecę zresztą po składniki do sklepu żeby na jutro zrobić. Świetnie nadaje się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i solo na kolację. Polecam, trzeba nam już trochę wiosny 😉

Sałatka z selerem naciowym, papryką i żurawiną

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4-6

Składniki:

Sałatka:

  • ok. 70 gramów miksu młodych liści sałat
  • 2 czerwone papryki
  • 1 seler naciowy
  • ok. 3 garści suszonej żurawiny
  • ok. 1 garści orzechów włoskich*

Sos:

  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 6 łyżek oliwy extra virgin

*orzechy dobrze jest wcześniej namoczyć, optymalnie przez noc, ale jeśli robicie sałatkę „w biegu” to polecam nawet te 20 minut, będą dużo lepsze

Paprykę pokroić w kostkę, seler naciowy w plasterki, orzechy posiekać. Wymieszać z sałatą i żurawiną. Składniki sosu wlać do słoiczka, zakręcić i potrząsać przez pół minuty. Polać sałatkę, wymieszać.

Smacznego 🙂

Sałatka z selerem naciowym, papryką i żurawiną

Możesz również polubić