lunche/ przepisy/ sałatki i surówki/ śniadania i podwieczorki

Sałatka z indykiem, mango i awokado

salatka_indyk_mango_2

Kocham mango miłością wielką :). Dzisiaj przepis na moją drugą ulubioną sałatkę (po sałatce z boczkiem i daktylami). Dawno jej nie robiłam i chodziła za mną już pewien czas, więc nadrabiam! Super pozycja na wiosenny bądź letni obiad czy szybki lunch do pracy.

Przepis na sałatkę z grillowanym indykiem, mango, awokado i bakaliami

Czas przygotowania: 10-15 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

  • ok. 60 gramów roszponki
  • 300 gramów piersi z indyka
  • 1 mango
  • 1 awokado
  • po 5 sztuk suszonych moreli i daktyli
  • pieprz (najlepiej grubo mielony), sól
  • do podania: sok wyciśnięty z połowy dużej cytryny i kilka łyżek oliwy extra virgin
  • tłuszcz do smażenia (polecam masło klarowane)

Pierś z indyka kroimy na plastry grubości ok. 1 cm. Solimy, Smażymy na patelni grillowej wysmarowanej tłuszczem na dosyć dużym ogniu na złotobrązowy kolor z obu stron. Zdejmujemy, zostawiamy do ostygnięcia.

Mango kroimy w słupki, awokado w ćwierćplasterki, bakalie w paski. Przestudzonego indyka również kroimy na mniejsze części. Na talerzach układamy kolejno roszponkę, awokado, mango, mięso. Na wierzchu układamy bakalie, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą. Podajemy!

Sałatka paleo z indykiem, mango i awokado

Możesz również polubić