lunche/ przepisy/ sałatki i surówki/ śniadania i podwieczorki

Sałatka z karmelizowaną marchewką, jarmużem i batatami

sataka_jarmuz_marchewka_2

Warzywna sałatka na słodko: z karmelizowaną marchewką, jarmużem i pieczonymi batatami. Podawana na ciepło z daktylami i orzechami laskowymi. Tym razem nie będę się rozpisywać. Po prostu spróbujcie, pyszna  🙂
span>

Przepis na sałatkę z karmelizowaną marchewką, jarmużem i batatami

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 2 większe marchewki
  • ok. 8 garści liści jarmużu, porwanych na mniejsze kawałki
  • 6-7 daktyli, pokrojonych na plasterki
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego + do posmarowania batatów
  • 2 średniej wielkości bataty
  • garść orzechów laskowych, z grubsza posiekanych
  • pieprz

Bataty obieramy, kroimy na plasterki grubości ok. 0,5 cm. Smarujemy z każdy z obu stron tłuszczem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Pieczemy 20 minut.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła lub oleju. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie plasterki obieraczką do warzyw. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy 10 minut, co jakiś czas przewracając, by się równomiernie zrumieniła. Po tym czasie polewamy miodem i mieszamy. Do marchewki dorzucamy jarmuż i daktyle i smażymy wszystko razem jeszcze ok. 5 minut. Ściągamy z ognia.

Bataty wyciągamy z piekarnika (z wierzchu będą raczej blade, od spodu zrumienione), układamy na talerzach, obok kładziemy zawartością patelni. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i orzechami.

Smacznego!

Sałatka z karmelizowaną marchewką, jarmużem i batatami

Sałatka z karmelizowaną marchewką, jarmużem i batatami

Możesz również polubić

  • Sylwia Krakowska

    wygląda kusząco !