przepisy/ sałatki i surówki

Sałatka z grillowanym arbuzem i kozim serem

sałatka z grillowanym arbuzem, kozim serem i daktylami

Próbowaliście kiedyś podsmażyć arbuza? 🙂 Nie jest to zbyt popularne, podczas gdy grillowany arbuz smakuje naprawdę świetnie, szczególnie w sałatce. Sama nie byłam przekonana, gdy kiedyś na zdjęciach zobaczyłam szaszłyka z arbuzem w charakterystyczne paski – przecież to za dużo wody ma! Ma, ale ma też sporo cukru, który pięknie karmelizuje się na patelni. Arbuz po zgrillowaniu jest słodszy, smak dużo bardziej wyraźny. Koniecznie spróbujcie, u mnie ta sałatka, przygotowana całkiem spontanicznie okazała się czarnym koniem i największym hitem obiadu.

Sałatka może być przystawką, możecie ją dodać jako dodatek do mięsa – szczególnie tego grillowanego lub pieczonego.

Sałatka z grillowanym arbuzem i kozim serem

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Liczba porcji: 4 (jako dodatek do drugiego dania lub przystawka)

Składniki:

  • 3 duże ćwierćplastry arbuza o grubości ok. 1-2 cm (trójkąty o boku przynajmniej 10 cm)
  • 80 gramów koziej fety
  • jedna mała łagodna cebula (sałatkowa)
  • ok. 8 suszonych daktyli
  • ok. 80 gramów rukoli
  • 2 łyżki soku z cytryny i 2 łyżki oliwy extra virgin
  • świeżo zmielony pieprz

Plastry arbuza grillujemy na dobrze rogrzanej patelni (ogień średni, ale patelnia ma być gorąca przed włożeniem owocu) z obydwu stron do pojawienia się ciemnobrązowych pasków. Ściągamy z patelni, odkrawamy skórkę i kroimy w kostkę.

Kozi ser kroimy w kostkę, każdego daktyla na 2-3 części, cebulę w półplasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, polewamy sokiem z cytryny i oliwą, doprawiamy grubo zmielonym pieprzem.

Przed podaniem mieszamy. Smacznego!

sałatka z grillowanym arbuzem, kozim serem i daktylami

 

Możesz również polubić