lunche/ przepisy/ przystawki/ sałatki i surówki/ śniadania i podwieczorki

Sałatka z grillowaną cukinią, szparagami i truskawkami

salatka_szparagi_truskawki_cukinia_1

Mam dzisiaj dla Was propozycję na bardzo sezonową sałatkę. Róbcie, póki mamy sezon na szparagi i truskawki w pełni, bo ani się obejrzymy, a ich nie będzie 🙂 Sałatka nadaje się zarówno jako osobny posiłek, jak i dodatek do drugiego dania (dobrze komponuje się np. z wołowiną). Sałatkę podajemy z orzechami włoskimi i sosem balsamicznym. Polecam!

Sałatka z grillowaną cukinią, szparagami i truskawkami. Podawana z orzechami włoskimi i sosem balsamicznym

Czas przygotowania: 20 min
Liczba porcji: 2 (duże)

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • 300 gramów truskawek
  • 1 nieduża cukinia (ok. 300 gramów)
  • duża garść orzechów włoskich, najlepiej namoczonych wcześniej przez noc
  • 2-3 garści rukoli (lub więcej, jeśli lubicie bardziej „zieloną sałatkę)
  • tłuszcz do posmarowania patelni (masło klarowane lub olej kokosowy)
  • sos: 1 łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy extra virgin, 1 łyżka miodu

Cukinię kroimy na bardzo cienkie (1-2 mm) plasterki, ze szparagów odrywamy zdrewniałe końce. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, smarujemy cienko tłuszczem. Grillujemy warzywa aż zmiękną i pojawią się na nich wyraźne brązowe paski (na szparagach bardziej kropki 😉 ). Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki., orzechy lekko siekamy. Szparagi po ostygnięciu kroimy na mniejsze kawałki (ok. 2 cm). Składniki sosu mieszamy w miseczce. Do miski wrzucamy wszystkie składowe sałatki, polewamy sosem i dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Sałatka z grillowaną cukinią, szparagami i truskawkami. Podawana z orzechami i sosem balsamicznym.

Możesz również polubić