przepisy/ przystawki/ sałatki i surówki/ śniadania i podwieczorki

Sałatka z arbuzem, cukinią i miętą

Sałatka z arbuzem, cukinią i miętą

W dalszym ciągu wysokie temperatury, więc w dalszym ciągu lekkie dania 🙂 Tym razem sałatka z arbuzem, z dodatkiem cukinii i mięty. I oczywiście daktyli (tak, daję daktyle praktycznie do każdej możliwej sałatki). Sałatka jest super orzeźwiająca, może być zarówno dodatkiem do obiadu, jak i podwieczorkiem. Polecam na weekend do grilla 🙂

Sałatka z arbuzem, cukinią i miętą

Czas przygotowania: <10 minut
Liczba porcji: 1-2

Składniki:

  • ok. 350 gramów arbuza (waga bez skórki)
  • ok. 50 gramów cukinii
  • garść liści mięty
  • duża garść liści rukoli
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy extra virgin
  • 3-4 suszone daktyle

Arbuza pokroić w kostkę lub wyciąć kulki specjalną łyżką (tak jak u mnie – przy czym ważyłam już wycięte kulki, a resztę arbuza zużyłam do lemoniady). Cukinię pokroić obieraczką – julienne lub zwykłą do warzyw na kształt tagliatelle. Miętę posiekać (można zostawić parę listków do ozdoby), daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki wrzucić do miski, polać oliwą i sokiem z cytryny, wymieszać.

Podawać 🙂

Sałatka z arbuzem, cukinią i miętą

Możesz również polubić