desery/ omlety i naleśniki/ przepisy/ śniadania i podwieczorki

Pyszny omlet biszkoptowyz kakao i sosem z truskawek

biszkoptCzekBase

Wspaniały na sobotnie śniadanie z aromatyczną filiżanką kawy. Idealny, gdy w lodówce znajdziemy lekko zwiędłe truskawki z poprzedniego dnia 🙂

Pyszny omlet biszkoptowy z kakao i sosem z truskawek

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia i gotowania sosu: 15 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 6 jaj
  • 2 łyżeczki miodu (lub więcej jeśli lubicie bardziej słodkie)
  • łyżka kakao
  • 6 łyżeczek mąki kokosowej
  • szczypta soli
  • 150-200 gramów truskawek

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Oddzielamy białka od żółtek. Te pierwsze ubijamy na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, pod koniec dodając łyżeczkę miodu (jeśli chcecie użyć więcej miodu, najlepiej zwiększyć w tym miejscu). Do ubitych białek dodajemy żółtka, ubijamy razem jeszcze koło minuty.
Dodajemy kakao i mąkę, mieszamy dokładnie (można mikserem, na mniejszych obrotach).
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do zarumienia (około 15 minut).
W czasie gdy omlet się piecze przygotowujemy sos.
Truskawki myjemy i obieramy. Wrzucamy do rondelka na średni ogień z łyżeczką miodu. Dusimy aż truskawka puści sok od czasu do czasu mieszając.
Po około 5-10 minutach, kiedy w rondlu zrobi nam się „zupa”, zwiększamy ogień na duży i redukujemy.
Mieszamy często, by truskawki nie przywarły do dna. Redukcja trwa około 5 minut, aż uzyskamy pożądaną gęstość sosu.
Wyjmujemy omlet, polewamy sosem. Smacznego!

Możesz również polubić