bez pieczenia/ czekolada/ desery/ okazje/ przepisy/ Walentynki

Ptasie mleczko na białkach z mlekiem kokosowym

Ptasie mleczko na białkach z mlekiem kokosowym

Ptasie mleczko – takie trójkolorowe z galaretką – to deser mojego dzieciństwa. I pierwszy smakołyk, który jako dziesięcioletnia dziewczynka, robiłam całej rodzinie. Pamiętam, że gdy się nauczyłam go robić, był w lodówce cały czas przez okrągły miesiąc (mama mówiła że już mają dosyć, ale ja ćwiczyłam, cóż). Także jakie było moje zdziwienie, gdy zaserwowałam deser w pracy i okazało się, że nikt wcześniej takiego nie jadł!

To jest modyfikacja tego oryginalnego przepisu z dzieciństwa: tamto ptasie mleczko było tylko na białkach, a ja dodałam mleko kokosowe, dzięki czemu – moim zdaniem – jest jeszcze lepsze. I wanilię.  Można ją pominąć, ale robi swoją robotę.  Polecam na ten upał!

Ptasie mleczko na białkach z mlekiem kokosowym

Liczba porcji: ok. 8
Czas przygotowania: 20 min + ok. 2-3h oczekiwania.

Składniki:

  • 2 białka
  • 1/3 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki skrystalizowanego miodu lub innego słodzidła (można dać mniej, dosyć słodkie wychodzi)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • pół laski wanilii (można pominąć, ale bardzo podbija smak)
  • polewa (opcjonalnie, ale polecam): ok. 60-80 gramów +  2 łyżki mleka kokosowego
  • do podania owoce – u mnie truskawki

Żelatynę namoczyć w paru łyżkach wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Połowę mleka podgrzać (prawie zagotować) razem z ziarenkami wyskrobanymi z wanilii, ściągnąć z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. Wlać z powrotem do garnuszka z zimnym mlekiem i zostawić do ostygnięcia.

Białka ubić: kiedy się spienią, dodać ocet lub sok, a po minucie dodać miód – każdą łyżkę osobno. Ubijać aż masa będzie sztywna. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i bardzo powoli dolewać mleko kokosowe (szczególnie w początkowej fazie – najlepiej łyżka po łyżce, po każdej czekając aż mleko wymiesza się z białkami. Zbyt szybkie wlanie mleka spowoduje rozwarstwienie się masy).

Ptasie mleczko wlać do słoiczków i włożyć do lodówki do stężenia. Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami mleka kokosowego, polać na stężałe ptasie mleczko. Podawać z ulubionymi owocami.

Smacznego!

Ptasie mleczko na białkach z mlekiem kokosowym

 

 

Możesz również polubić