przepisy/ zupy

Prosta zupa dyniowa z masłem i warzywami

maślana zupa dyniowa

Większość zup dyniowych, jakie znam, mają dodatek mleka kokosowego lub śmietany. W sumie nie dziwne, bo całkiem nieźle to warzywo się z nimi komponuje. Ale będąc na Kubie, w jednej z restauracji podano mi wspaniałą zupę dyniową z masłem i ziołami. Była przepyszna. I od razu została wpisana na listę inspiracji. A że u nas sezon dyniowy to wyskoczyła poza swoją kolejkę 🙂

Zupa dyniowa z masłem i warzywami

Czas przygotowania: 30-40 minut
Liczba porcji: 4-6

Składniki:

  • 600 gramów dyni (dowolnej, ulubionej)
  • 1 duża marchewka
  • kawałek korzenia selera (ok. 100 gramów)
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • po 5 cm gałązki rozmarynu, mięty i bazylii
  • 1 litr bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 1 łyżka miodu
  • sól, ewentualnie pieprz (ja tego drugiego nie dodawałam)

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka z grubym dnem wkładamy 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy.  Wrzucamy zioła (jeśli rozmaryn mamy na grubej gałązce, wrzucamy tylko listki) i mieszając, podgrzewamy na niewielkim ogniu 2 minuty (uwaga by się spalić). Następnie zwiększamy ogień na średni i dodajemy wszystkie warzywa. Smażymy wszystko razem ok. 5 minut (co chwilę mieszając). Wlewamy bulion, doprowadzamy zupę do wrzenia i  gotujemy do momentu, gdy wszystkie warzywa całkiem zmiękną. Ściągamy z ognia, dodajemy pozostałe 2 łyżki masła i miód, blendujemy. Doprawiamy do smaku.

Podajemy albo solo albo z makaronem z marchewki albo z chlebkiem bezglutenowym. Smacznego!

maślana zupa dyniowa

Możesz również polubić