lunche/ przepisy/ przystawki/ śniadania i podwieczorki

Pomidorowe placki gryczane z suszoną śliwką i boczkiem

Pomidorowe placki gryczane z suszoną śliwką i boczkiem

Bardzo delikatne, lekko ciągnące, placki gryczane z posmakiem pomidora. Bałam się jak smażyłam, bo są bardzo delikatne i trzeba uważać, ale wyszły tak smaczne, że nie mam najmniejszej ich „ulepszać” 🙂 Kolacja bomba. Ja jadłam je powa prostu z dodatkiem roszponki – idealnie się łączą. Zastanawiałam się, jaki dodatek jeszcze mógłby się tu znaleźć, ale chyba nie warto im szukać na siłę towarzystwa, bo same w sobie mają tyle smaku, że sałata wystarczy zupełnie. Polecam!

Pomidorowe placki gryczane z suszoną śliwką i boczkiem

Czas przygotowania: ok. 40 minut (wliczone gotowanie kaszy)
Liczba porcji: ok. 10 placuszków Ø8cm

Składniki:

  • 150 gramów niepalonej kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem)
  • 100 gramów suszonych śliwek
  • 100 gramów wędzonego boczku
  • 1 nieduża cebula
  • 90 gramów koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki tapioki (może być też skrobia ziemniaczana)
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia placków (u mnie masło klarowane)
  • do podania: najlepiej smakują z rukolą

Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, dokładnie odcedzamy i studzimy (mozna przelać zimną wodą). Na patelnię wrzucamy pokrojony w małą kosteczkę boczek i jak tłuszcz się wytopi, szklimy na nim cebulę (jeśli boczek jest zbyt chudy, należy dodać nieco tłuszczu). Studzimy. Śliwki kroimy w kostkę – podobnej wielkości jak boczek.

Wszystkie składniki placków mieszamy dokładnie w misce. Masa powinna być zwarta, nieco klejąca i nie może się rozpadać. Jeśli tak jest, najprawdopodobniej trzeba dodać nieco więcej mąki.

Rozgrzewamy patelnię  tłuszczem. Nabieramy łyżką masę, kładziemy na patelni, a następnie moczymy łopatkę lub łyżkę w rozgrzanym tłuszczu (najlepiej sprawdza się tu silikonowa) i uklepujemy placek by miał pożądaną grubość. Smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron.

Smacznego!

Pomidorowe placki gryczane z suszoną śliwką i boczkiem

Możesz również polubić