dania główne/ lunche/ przepisy

Polędwiczki wieprzowe z marchewką i porem na sosie z cydru

poledwiczkiCydr1

Danie do przygotowania w mig. Cydr nadaje potrawie aromatu i słodyczy, ale całość pozostaje lekka i przyjemna. Odgrzane dalej bardzo smaczne. Oczywiście cydr musi być dobrej jakości – bez „ulepszaczy” i dodatków. Najlepszy będzie półwytrawny, ale obiad uda się doskonale nawet na słodkim. Trzymajcie się mocno czasu smażenia polędwiczki – zbyt długie powoduje, że mięso będzie twarde. Polędwiczka powinna być na patelni około 8 minut na dużym ogniu – wyjdzie wtedy ekstra miękka :).

Polędwiczki wieprzowe z warzywami i sosem na cydrze

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 13 minut
Liczba porcji:2-4

Składniki:

  • 1 polędwiczka (ok. 500 gramów)
  • 2 większe marchewki
  • biała i jasnozielona część z 2 młodych porów (po ok. 6 cm)
  • 2 dymki razem ze szczypiorem
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 150 ml cydru
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 ml wody
  • sól, pieprz

Mięso kroimy w plasterki ok. 0,5 cm grubości, każdy plasterek na 2-3 części. Solimy i pieprzymy. Marchew i pory kroimy w słupki. Dymki i czosnek  siekamy (szczypior odkładamy na bok), imbir ścieramy na tarce.
Cydr, miód, cynamom i kurkumę mieszamy w jednej misce. W drugiej rozprowadzamy mąkę w wodzie.
Przystępujemy do smażenia. Smażyć będziemy na dużym ogniu, cały czas mieszając.
Roztapiamy  masło, wrzucamy czosnek, dymki (bez szczypioru) i imbir, smażymy 0,5 minuty. Dorzucamy marchewkę, smażymy 3 minuty. Wkładamy pora, całość smażymy minutę.
Wkładamy mięso, obsmażamy dokładnie z każdej strony (cały czas mieszamy!). Powinno to zająć ok. 4 minut.
Wlewamy cydr z przyprawami, odparowujemy. Ta część zajmuje jakieś 2-3 minuty.
Wlewamy wodę z mąką, smażymy chwilę (ok. minuty) całość aż sos się zagęści. Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem (polecam dać sporo pieprzu).
Ściągamy z patelni, wrzucamy szczypior. Nakładamy sobie dużą porcję 🙂
Ja najbardziej lubię jeść takie rzeczy solo, ale jeśli chcecie, możecie podać z makaronem ryżowym lub ryżem
Smacznego!
polędwiczki wieprzowe z marchewką i porem na sosie z cydru (paleo)

Możesz również polubić