przepisy/ przystawki/ śniadania i podwieczorki

Podpłomyki ziemniaczane z dymką i czosnkiem

podplomykiziemniaczane1

Kiedy przychodzisz do domu z pracy, w której zostawiłaś całą swoją kreatywność i stwierdzasz, że pierniczysz – dzisiaj na kolację jem chamskie podpłomyki z masłem. Bo tak 😉  Akurat w sklepie wpadła w ręce dymka a to i się doda. I czosnku, o. Pół godziny później skrobia zaczyna działać, powstrzymujesz się, by nie jeść dalej (łojezusie, jakie to dobre!) i zrobić parę zdjęć, bo tak genialną prostotę należy światu ogłaszać od razu!   🙂  Do kompletu dobra herbata, kot na kolanach i od razu wieczór nabiera innych barw  🙂

Podpłomyki (chlebki) z mąki ziemniaczanej z dymką i czosnkiem [bez glutenu, bez zbóż, paleo]

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 10 minut
Liczba porcji: 2 (4 placuszki)

Składniki:

  • 100 gramów mąki ziemniaczanej lub z tapioki
  • 1 dymka (razem ze szczypiorem)
  • 3 łyżki masła
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz (do smaku)
  • ciepła woda – ok. 50 ml

Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy posiekaną dymkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy ok. 3 minuty aż dymka się zeszkli.

Mąkę, sól i pieprz mieszamy w misce. Dodajemy zawartość patelni, mieszamy, następnie dolewamy po trochu wody i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Jeśli się klei, należy dodać nieco więcej mąki, jeśli się rwie – dolać wody.

Ciasto dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy lub uklepujemy w dłoni na cienkie placuszki (wersja dla leniwych).

Patelnię na której smażyła się dymka przecieramy ręcznikiem papierowym, rozgrzewamy i smażymy chlebki po ok. 5 minut z każdej strony – aż się nieco zarumienią (powstaną złotobrązowe i czarnawe bąble).

Najlepiej smakują z solonym masłem  :mrgreen:

podpłomyki ziemniaczane z dymką i czosnkiem

Możesz również polubić