dania g艂贸wne/ lunche/ przepisy/ przystawki/ 艣niadania i podwieczorki

Placki z cukinii (paleo)

Placki z cukinii paleo

Kto w tych czasach nie zna艂by placuszk贸w z cukinii? 馃槈 Postawi艂abym je tu偶 za plackami ziemniaczanymi jako klasyka. Ja te偶 robi臋聽je cz臋sto, szczeg贸lnie ostatnio – gdy mamy wysyp cukinii. Robi艂am je chyba ze wszystkich m膮k, jakie mam w szafce (a troch臋 ich mam, wierzcie mi) i zawsze by艂y dobre, ale nie na tyle, 偶eby wrzuca膰 do sieci kolejny przepis na cukiniowe placki – bo jest ich sporo. Do dzisiaj 馃檪 Odpowiednie proporcje m膮k mog膮 zrobi膰 r贸偶nice.聽Poni偶sze placki z cukini (w wersji paleo zreszt膮) s膮 na mieszance m膮ki kokosowej i tapioki (t膮 drug膮 mo偶na zamieni膰 na ziemniaczan膮) i wychodz膮 prze-pysz-ne. Mi臋ciutkie, nie krusz膮 si臋, trzymaj膮 form臋. Idea艂. Spr贸bujcie.

Placki z cukinii paleo

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Liczba placuszk贸w: 8 niedu偶ych (艣rednica ok. 8 cm)

Sk艂adniki:

  • 300 gram贸w cukinii, startej na du偶ych oczkach
  • 2 jajka
  • 30 gram贸w m膮ki kokosowej
  • 30 gram贸w skrobi z tapioki (mo偶na da膰 te偶 skrobi臋 ziemniaczan膮)
  • s贸l pieprz
  • t艂uszcz do sma偶enia (mas艂o klarowane lub olej kokosowy)

Do miski wk艂adamy cukini臋, dodajemy jajka i mieszamy.聽Dosypujemy m膮k臋, s贸l i pierz, zn贸w mieszamy. Sma偶ymy niedu偶e placki na dobrze rozgrzanej patelni na 艣rednim ogniu. Je艣li pomi臋dzy sma偶eniem kolejnych partii, cukinia pu艣ci nieco wody, nale偶y doda膰 troszk臋 tapioki i zamiesza膰.

Mo偶na podawa膰 samodzielnie, z ulubion膮 sa艂atk膮 lub np. z leczo.

Smacznego!

Placki z cukinii paleo

Placki z cukinii paleo

Mo偶esz r贸wnie偶 polubi膰