dania główne/ lunche/ przepisy/ przystawki/ śniadania i podwieczorki

Placki z cukinii (paleo)

Placki z cukinii paleo

Kto w tych czasach nie znałby placuszków z cukinii? 😉 Postawiłabym je tuż za plackami ziemniaczanymi jako klasyka. Ja też robię je często, szczególnie ostatnio – gdy mamy wysyp cukinii. Robiłam je chyba ze wszystkich mąk, jakie mam w szafce (a trochę ich mam, wierzcie mi) i zawsze były dobre, ale nie na tyle, żeby wrzucać do sieci kolejny przepis na cukiniowe placki – bo jest ich sporo. Do dzisiaj 🙂 Odpowiednie proporcje mąk mogą zrobić różnice. Poniższe placki z cukini (w wersji paleo zresztą) są na mieszance mąki kokosowej i tapioki (tą drugą można zamienić na ziemniaczaną) i wychodzą prze-pysz-ne. Mięciutkie, nie kruszą się, trzymają formę. Ideał. Spróbujcie.

Placki z cukinii paleo

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Liczba placuszków: 8 niedużych (średnica ok. 8 cm)

Składniki:

  • 300 gramów cukinii, startej na dużych oczkach
  • 2 jajka
  • 30 gramów mąki kokosowej
  • 30 gramów skrobi z tapioki (można dać też skrobię ziemniaczaną)
  • sól pieprz
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane lub olej kokosowy)

Do miski wkładamy cukinię, dodajemy jajka i mieszamy. Dosypujemy mąkę, sól i pierz, znów mieszamy. Smażymy nieduże placki na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Jeśli pomiędzy smażeniem kolejnych partii, cukinia puści nieco wody, należy dodać troszkę tapioki i zamieszać.

Można podawać samodzielnie, z ulubioną sałatką lub np. z leczo.

Smacznego!

Placki z cukinii paleo

Placki z cukinii paleo

Możesz również polubić