lunche/ przepisy/ przystawki/ śniadania i podwieczorki

Placki z batatów (paleo)

Placki z batatów paleo

Trzy składniki i mamy placki z batatów. Można je polać czekoladą, można podawać jako dodatek do lecza lub gulaszu, można jeść po prostu same, w rękach 🙂 Są pyszne. Mam nadzieję, że polubicie je tak samo, jak placki z cukinii 🙂

Placki z batatów paleo

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Liczba placuszków: 8 niedużych (średnica ok. 8 cm)

Składniki:

  • 250 gramów batatów startych na dużych oczkach (waga netto, ok. jeden średni batat)
  • 2 jajka
  • 50 gramów skrobi z tapioki (można dać też skrobię ziemniaczaną)
  • sól pieprz
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane lub olej kokosowy)

Do miski wkładamy starte bataty, dodajemy jajka i mieszamy. Dosypujemy mąkę, sól i pierz, znów mieszamy. Smażymy nieduże placki na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu.

Tak, to takie proste!

Smacznego 🙂

Możesz również polubić