dania główne/ lunche/ przepisy

Pikantne kotleciki z łososia z rukolą i sezamowym winegretem

kotlecikiLososPik4

Idealne na kolację albo lekki obiad. Najlepiej smakują z rukolą i winegretem sezamowym. Koniecznie sezamowym – bo sezam wspaniale podkreśla smak tych kotletów. Na plus też fakt, że kotleciki robi się w tempie ekspresowym – tylko posiekać, wymieszać i krótko usmażyć. Ale ostrzegam – są uzależniające ;).

Kotlety z łososia z ostrą papryczką i imbirem.

Podane z rukolą i sosem winegret na oleju sezamowym

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: do 5 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

Kotlety:

  • 300 gramów łososia
  • 1 ostra czerwona papryczka
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 jajko (niezbyt duże)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego (do smażenia)
  • pieprz, sól

Dodatki:

  • 3 garście rukoli
  • 1 łyżka oleju sezamowego (tłoczonego na zimno)
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz, sól

Łososia i papryczkę drobno siekamy (z papryczki wcześniej usuwamy nasiona). Mieszamy dokładnie z resztą składników. Lepimy niewielkie kotleciki (4-6 sztuk). Smażymy na średnim ogniu 1-2 minuty z każdej strony (do zarumienienia). Składniki winegretu mieszamy dokładnie ze sobą.

Polecam ułożyć na talerzu kotlety, posypać rukolą i przed samym podaniem polać całość sosem.

Smanczego!

Kotlety z łososia z ostrą papryczką i imbirem

Kotlety z łososia z ostrą papryczką i imbirem

Możesz również polubić