Boże Narodzenie/ ciasta/ czekolada/ desery/ okazje/ przepisy

Piernik gryczano-jaglany

Piernik gryczany

Oj pierniki chodzą już za mną dłuższy czas. Tak bardzo, że ostatnio byłam bliska kupienia jakichś w sklepie. Ale stwierdziłam, że bez jaj. Zrobię sobie taki zdrowy. I zrobiłam. Można powiedzieć, że to piernik gryczany, choć z dodatkiem mąki jaglanej dla równowagi, oczywiście na miodku. Dla mnie bomba.

To trzeci piernik na blogu (ale mam zamiar jeszcze przed Świętami jakiś upiec). Wszystkie znajdziecie wyszukując „piernik” (+ w gratisie ciasto czekoladowe ;))

Piernik gryczany z dodatkiem mąki jaglanej

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: ok. 55 minut (160ºC)
Wielkość formy:  piekłam w 8 x 27 cm, ale polecam nieco mniejszą

Składniki (powinny być w temperaturze pokojowej):

Piernik:

  • 150 gramów masła
  • 3 jajka
  • 6 łyżek miodu
  • 150 gramów mąki gryczanej
  • 50 gramów mąki jaglanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka (bezglutenowego) proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 0,5 łyżeczki imbiru

Dodatkowo:

  • pół słoiczka dżemu lub powideł do przełożenia (u mnie domowy dżem wiśniowy)
  • polewa: 100 gramów gorzkiej czekolady + łyżeczka oleju kokosowego

Masło ucieramy przez 3 minuty, następnie dodajemy miód łyżka po łyżce cały czas miksując aż uzyskamy puszystą masę – ok. 5 minut. Jajka rozkłócamy lekko w misce i partiami dodajemy do masy, cały czas miksujemy (kolejne 5 minut).

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawami przesiewamy do ciasta. Mieszamy dokładnie i całość wylewamy do formy. Pieczemy ok. 55 minut w temperaturze 160ºC (do suchego patyczka). Z formy wyjmujemy po całkowitym wystudzeniu.

Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na pół, przekładamy dżemem lub powidłami i polewamy roztopioną czekoladą wymieszaną z olejem kokosowym.

Dobry od razu, jeszcze lepszy na drugi dzień. Spokojnie wytrzyma do tygodnia. Smacznego! 🙂

Piernik gryczany

 

Możesz również polubić