ciasta/ desery/ przepisy

Piernik bezglutenowy jaglany

Piernik bezglutenowy jaglany

Chciałam zrobić piernik bezglutenowy, który będzie jak najbardziej przypominał piernik dojrzewający – którego [oczywiście] nie zdążyłam znowu w tym roku na czas nastawić i przetestować.  I pierwszy raz od razu strzał w 10! Uwielbiam takie ciasta, które się od razu udają 🙂 Ale to nie jest przypadek, mąka jaglana nie była wybrana losowo, ja wiedziałam dobrze, że jeśli to ciasto ma się udać, to właśnie z nią. I przeczucie mnie nie myliło. Piernik jest jasny, lekko kruchy, ale nie suchy. Na miodzie i bananach (ale bananów nie czuć). Serdecznie Wam go polecam! A jeśli wolicie ciemne pierniki, zapraszam tutaj 🙂

Piernik bezglutenowy jaglany

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 45 minut (180ºC)
Wielkość formy: 8 x 27 cm

Składniki:

Piernik:

  • 2 jajka
  • 3 małe, bardzo dojrzałe banany (waga bez skórki ok. 280 gramów)
  • 100 gramów jasnego miodu
  • 150 gramów masła, roztopionego (można dać olej kokosowy, ale jeśli możecie to polecam masło)
  • 230 gramów mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka (bezglutenowego) proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki kardamonu

Dodatkowo:

  • pół słoiczka dżemu lub powideł do przełożenia (u mnie domowy dżemik morelowy)
  • polewa: 100 gramów gorzkiej czekolady + łyżeczka oleju kokosowego
  • do posypania dowolne bakalie

Jajka ucieramy w całości przez parę minut, dodajemy banany i dalej miksujemy ok. 5 minut. Następnie dodajemy łyżka po łyżce miód i ucieramy kolejne 5 minut. Suche składniki mieszamy w osobnej misce (mąkę należy przesiać), dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy około 45 minut – do suchego patyczka. Wyciągamy, studzimy, przecinamy wzdłuż i przekładamy dżemem. Czekoladę roztapiamy na niewielkim ogniu z olejem kokosowym i polewamy ciasto. Ozdabiamy według uznania.

Smacznego!

Piernik bezglutenowy jaglany

Możesz również polubić