dania główne/ przepisy

Pieczony pstrąg cytrusowo-majerankowy

Pieczony pstrąg z pomarańczą, limonką i majerankiem

Pieczony pstrąg to taki mój schabowy 😉 W sensie – jeśli tylko zostajemy na weekend w domu, to na pewno będziemy jeść rybę. Jakoś tak wyszło samo i stało się tradycją. Pewnie nie jedna propozycja się tutaj pojawi. Poniżej jeden z nowszych pomysłów. A że ćwiczenie czyni mistrza – także jeden z lepszych  😎 .

Pieczony pstrąg z pomarańczą, limonką i majerankiem

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • skórka starta z 1 limonki
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • garść świeżego majreanku, posiekanego (ok. 2 łyżek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego + 1 łyżeczka + dodatkowo to wysmarowania formy

Pstrągi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. W rondelku roztapiamy łyżkę masła, dodajemy skórki i majeranek, mieszamy.

Ryby smarujemy lekko mieszanką (tylko tyle, by natłuścić), solimy i pieprzymy boki oraz środek. Do środka wkładamy po obranym ząbku czosnku i majerankowo-cytrusową papkę.

Układamy ryby na formie, na wierzchu posypując kawałkami masła (łącznie na dwie ryby ok. łyżeczki).

Pstrągi najlepiej piec na kratce wysmarowanej tłuszczem. Jeśli kratki nie macie, można piec na folii aluminiowej, również posmarowanej tłuszczem (masłem klarowanym).

Pieczemy 20 minut w temperaturze 200ºC. Podajemy. Czosnek można wyjąć i wyrzucić, ale pozostałej części nadzienia nie wyrzucamy! Jest bardzo smaczne 🙂

Do podania polecam sałatkę z pomarańczą  i awokado 🙂

Możesz również polubić