bez pieczenia/ desery/ przepisy

Pieczone kasztany jadalne

pieczonekasztany1

Do niedawna kasztany jadalne kojarzyły mi się z Francją, jarmarkami bożonarodzeniowymi i produktem dosyć luksusowym. Bo niestety w Polsce kasztany jadalne są produktem nie tak łatwo dostępnym i drogim. Od tygodnia kojarzą mi się z azerską jagnięciną duszoną z kasztanami i grantem [mniam] oraz gruzińskimi bazarami. W Gruzji kasztany są częstą przekąską. Nic dziwnego – kilo pięknych, świeżych kasztanów można kupić za 2 lari czyli około.. 3,5 zł  😉 

Można je jeść na surowo – jak orzechy – i podobnie smakują -mają twardą, ale cienką skórkę, wiec obieranie jest dosyć łatwe (z pewnością prostsze niż obieranie orzechów włoskich). Najczęściej jednak jada się je po upieczeniu, rzadziej po ugotowaniu.-Po obróbce cieplnej są miękkie i lekko kruche, można je dodawać do wielu dań: mięs, sałatek, na słono lub na słodko. A solo są świetną przekąską do chrupania na jesienne leniwe wieczory  🙂

Kupując zwróćcie uwagę na ich wygląd, szczególnie jeśli robicie to po raz pierwszy – by później nie być zniechęconym. Kasztany powinny piękną, błyszczącą skórkę, bardzo ściśle przylegającą do środka. Nie mogą być pomarszczone, niedopuszczalne jest by „grzechotały” i obijały się o skórkę przy potrząsaniu. To tak jak z orzechami – przesuszone smakują znacznie gorzej niż świeże, więc wybór odpowiedniego produktu jest ważny. A – i oczywiście kasztany popularne w Polsce – te okrągłe, które rosną w prawie każdym parku – to nie są kasztany jadalne (aczkolwiek te jadalne, podobno w naszym kraju również można spotkać, chociaż osobiście nie widziałam).

Przepis jest banalnie prosty  🙂

Pieczone kasztany

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Składniki:

  • kasztany jadalne – ilość według uznania  😉
  • opcjonalnie: sól i/lub miód, dowolne inne ulubione dodatki (nie jestem w stanie sobie wyobrazić niczego co by do kasztanów nie pasowało)

Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. Każdego kasztana należy naciąć ostrym nożem (inaczej mogą „wybuchnąć”, gdyż rosną nieco podczas pieczenia) – najlepiej na krzyż – ułatwi to późniejsze obieranie. Kasztany układamy na płasko na blaszce, pieczemy ok. 20 minut aż skórka się lekko wygnie i odsłoni środek.

Podanie – w zależności od preferencji można całość obrać i posolić/polać miodem czy innymi dodatkami, ale chyba najprzyjemniej je się zaraz po wyjęciu z piekarnika z wielkiej miski, obierając na bieżąco  🙂  Do tego ulubiona herbata lub wino, dobre towarzystwo i fantastyczny wieczór zapewniony  😀 .

Miłego!

pieczone kasztany

Możesz również polubić