ciastka i muffinki/ desery/ przepisy

Paleo baletki czyli ciastka na mące kokosowej z makiem

paleo_baletki_1

Ostatnio jestem na fali robienia tego, co uwielbiam najbardziej – mini deserków. Po bajaderkach i truflach czekoladowych z akcentem buraczanym, dzisiaj pora na klasykę – baletki. Tyle, że w wydaniu całkowicie paleo, bo to ciastka na mące kokosowej, która sprawdza się w tym przepisie znakomicie. Baletki to po prostu małe biszkopciki z makiem. Przełożone są gęstym dżemem lub marmoladą. U mnie -powidłami śliwkowymi wymieszanymi z kakao (ostatni słoiczek! 😮 ). Serdecznie polecam 🙂

Baletki bezglutenowe – biszkoptowe ciastka z makiem (na mące kokosowej – paleo)

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba sztuk: ok. 25 (Ø 2-3 cm)

Składniki:

Ciastka na mące kokosowej:

  • 60 gramów mąki kokosowej
  • 4 duże jajka
  • 2-3 łyżki miodu (mi wystarczyły 2, dla większych słodkojadków proponuję dać więcej  😉 )
  • szczypta soli
  • 2 łyżki maku

Do przełożenia:

  • potrzebujemy ok. 8 łyżek nadzienia; można użyć dowolnego gęstego dżemu, moja propozycje to bezcukrowe powidła, wymieszane dla odpowiedniej gęstości z kakao

Białka oddzielamy od żółtek. Te pierwsze ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijamy do momentu, gdy można odwrócić miskę do góry nogami a białka zostaną w środku, ale nie dłużej. Przy takim stanie rzeczy dodajemy miód – po łyżce, po każdej miksując aż miód się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka – również po jednym, cały czas miksując. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze 2-3 minuty.

Dodajemy przesianą mąkę kokosową, mieszamy, odstawiamy na minutę (mąka kokosowa zagęszcza z opóźnieniem, należy na to uważać), następnie dodajemy mak, mieszamy i znowu odstawiamy na minutę. Ostatni raz mieszamy. Masa powinna być dosyć gęsta, trzymająca kształt. Najlepiej i najszybciej nakładać ją rękawem cukierniczym z okrągłą, dużą tylką (1 cm), ale przy odrobinie cierpliwości łyżeczką też sobie poradzimy. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – okrągłe kleksy o średnicy ok. 2-3 cm (raczej nie urosną, jeśli już to minimalnie).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC (grzałka góra i dół, bez termoobiegu) ok 15 (do 20) minut. Spody powinny się zarumienić, wierzch zostanie dosyć blady.

Przekładamy powidłami i podajemy 🙂

Smacznego!

bezglutenowe paleo baletki (bitki z makiem)

paleo baletki (bezglutenowe ciastka z makiem z mąki kokosowej)

 

Możesz również polubić

  • Czy zamiast miodu mogę dodać ksylitol? Koniecznie chciałabym je wypróbować i się zastanawiam, czy niezbędne jest płynne słodzidło 😉

    • cześć Ola! nie jest potrzebne płynne, aczkolwiek nie wiem do końca jak się zachowuje ksylitol przy ubijaniu białek – miód tak jak zwykły cukier utrwala białko. ale widziałam w sieci bezy ubijane na ksylitolu, więc podejrzewam, że nie powinno być najmniejszych problemów [chociaż osobiście do słodzenia z całego serca polecam miód 🙂 ].

  • Pingback: Kokosowe biszkopciki z czekoladową śliwką - Prosteznatury.pl | Blog()