lunche/ omlety i naleśniki/ przepisy/ śniadania i podwieczorki

Omlet z kurkami, cukinią i boczkiem

omlet z kurkami i cukinią

Śniadaniowa propozycja na słono: klasyczny omlet, w środku którego znajdziemy farsz z cukinii, kurek i boczku. Idealny na tą porę roku. Proste i pyszne.

Omlet z kurkami, cukinią i boczkiem

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 nieduża cukinia (ok. 300 gramów)
  • 100 gramów kurek
  • 50 gramów wędzonego boczku
  • sól, pieprz

Cukinię ścieramy na grubych oczkach, kurki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na średnim ogniu aż tłuszcz się wytopi a mięso zarumieni. Dodajemy cukinię, kurki i nieco soli (jeśli boczek był chudy i na patelni zostało niewiele tłuszczu, można dodać nieco masła klarowanego), zwiększamy ogień na duży i smażymy 5-10 minut aż cała woda odparuje. Ściągamy z ognia, doprawiamy do smaku.

Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy nieco soli i wylewamy na patelnię w dwóch porcjach. Smażymy z jednej strony do całkowitego ścięcia – pod koniec na jedną połowę omletu wykładamy cukinię z kurkami i zakrywamy drugą połową omletu. Podajemy.

Smacznego!

omlet z kurkami i cukinią

Możesz również polubić