desery/ omlety i naleśniki/ przepisy/ śniadania i podwieczorki

Omlet kasztanowy ze smażonymi śliwkami

omletkasztanowy2

Jesienny omlet kasztanowy, w sam raz na spokojne śniadanie przy kawie lub leniwy podwieczorek z kakao  🙂  Bezglutenowy, z pysznym sosem ze śliwek z nutą cynamonu.

Jesienny omlet kasztanowy z sosem ze śliwek [bez glutenu, bez zbóż, paleo]

Czas przygotowania: 10 minut Czas smażenia: 10 minut Liczba porcji: 1

Składniki:

Omlet kasztanowy:

  • 3 jajka z wolnego wybiegu
  • 3 łyżki mąki kasztanowej
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia

Sos śliwkowy:

  • 3 duże śliwki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3 goździki
  • duża szczypta cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kakao
  • łyżka miodu (u mnie gryczany)

Oddzielamy białka od żółtek. Te pierwsze ubijamy na sztywną pianę razem ze szczyptą soli,. Do ubitych białek dodajemy żółtka, ubijamy razem jeszcze koło minuty. Do jajek dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie (można mikserem, na mniejszych obrotach).Rozgrzewamy dobrze patelnię. Smarujemy cienko masłem, wlewamy masę jajeczną. Smażymy na średnim ogniu aż boki się zetną i będziemy w stanie go przewrócić bez szkód (około 10 minut). Do przewracania najlepiej użyć dwóch łopatek. Na drugiej stronie smażymy już tylko 1-2 minuty, aż się zetnie. W międzyczasie przygotowujemy sos. Śliwki drylujemy, każdą kroimy na ok. 6 części. Do rondelka wrzucamy masło, roztapiamy na wolnym ogniu razem z gożdzikami. Gdy się roztopi, zwiększamy ogień na średni, wrzucamy śliwki i smażymy razem całość ok. 2 minuty. Po tym czasie dodajemy resztę składników, smażymy całość jeszcze ok. pół minuty cały czas mieszając. Ściągamy z ognia.Wykładamy wszystko na talerz i delektujemy się 🙂

Ciastka bananowo-kokosowe z żurawiną [bez glutenu, bez zbóż, bez cukru, paleo]

Możesz również polubić