desery/ omlety i naleśniki/ przepisy/ śniadania i podwieczorki

Omlet jaglany z truskawkami i czekoladą

omlet_jaglany_2

Omlet jaglany na słodko. Idealny na weekendowe, niespieszne śniadanie w towarzystwie kawy. Przyda nam się trochę wiosny, choćby na talerzu 🙂

Bezglutenowy omlet jaglany z truskawkami, miodem i czekoladą

Czas przygotowania:10 minut
Czas smażenia: 10 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 6 jaj z wolnego wybiegu
  • 3 łyżki mąki jaglanej (z lekką górką)
  • sczypta soli
  • 2 garści truskawek
  • ok. 40 gramów ulubionej czekolady
  • 2 łyżeczki płynnego miodu

Oddzielamy białka od żółtek. Te pierwsze ubijamy na sztywną pianę razem ze szczyptą soli,. Do ubitych białek dodajemy żółtka, ubijamy razem jeszcze koło minuty. Rozgrzewamy patelnię – na średni ogień. Patelnia musi być bardzo dobrze rozgrzana.

Do jajek dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie (można mikserem, na mniejszych obrotach). Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na średnim ogniu aż boki się zetną i będziemy w stanie go przewrócić bez szkód (około 7-10 minut).  Na drugiej stronie smażymy już tylko 1-2 minuty, do ścięcia.  W międzyczasie myjemy truskawki, odrywamy szypułki i kroimy na połówki lub ćwiartki, a czekoladę siekamy.

Wykładamy omlet na talerz, na środku układamy owoce, posypujemy czekoladą i polewamy każdy łyżeczką miodu.

Smacznego!

Bezglutenowy omlet jaglany z truskawkami i czekoladą

 

Możesz również polubić